Golfmatka Alvoriin Portugaliin
06.03. - 03.04.2016

    Matkaseura: EJH, Päivi, Satu, Pera.
    Matkareitti: lento Helsinki - Lissabon - Faro, vuokra-auto Faro - Alvor - Faro, lento Faro - Lissabon - Amsterdam - Helsinki
    Pelatut kentät: Pastana Alto, Pestana Gramacho, Pestana Silves, Pestana Vale da Pinha, Pestana Vila Sol Challenge & Prestige, Pestana Vila Sol Prime & Challenge.

Alkusanat

Long-staymatkan järjestäminen Etelä-Eurooppaan tuli mieleen syksyllä 2015, kun Sadun ja Peran kanssa juteltiin. Tarjouksia pyydettiin parista paikasta eri kohteisiin Portugalissa. Useimmissa kohteissa ongelma oli se, että majoitus oli golfkentän vierellä kaukana ravintoloista ja kaupoista. Parhaaksi osoittautui Golf-Passin tarjous Pestana Golf Alvor Atlanticoon, johon kuului vapaa pelioikeus 5 Pestana Golfin kentällä Algarvessa. Alvor Atlantico on apartamentoshotelli Alvorin kylän vierellä ja ravintoloihin ja kauppoihin on matkaa kilometrin verran. Kentät ovat myös aika lähellä.

Niinpä lokakuussa päätimme varata matkan meille neljälle maalis-/huhtikuussa. Lennot varattiin Golf-Passin toimesta TAP-yhtiöltä Lissabonin kautta Faroon, joka on Portugalin lentoyhtiö. Alkuun vähän jouduttiin vaihtamaan ehdotettuja lentoja, koska paluumatkan lähtö Farosta oli liian aikaisin. Lento saatiin kuitenkiin järjestykseen.

Helmikuussa TAP kuitenkin ilmoitti, että suorat lennot Lissabonista Helsinkiin lopetetaan maaliskuun lopussa. TAP ehdotti ensin lentoa Amsterdamin kautta Helsinkiin, joka olikin aluksi ok. Sitten muutaman päivän päästä he ilmoittivat, että Amsterdamin lento on täynnä ja esittivät uutta muutosta aikatauluihin, jonka mukaan joutuisimme lähtemään Farosta hyvin aikaisin aamulla. Sitä ei hyväksytty ja Milla sai Passin toimistolla sovittua, että pääsemme aiemmin ilmoitetulle lennolle.

Pestana Golfilla on Algarvessa 5 kenttää: Alto Golf, Silves Golf, Gramacho, Vale da Pinta ja Vila Sol (27 reikää). Viimeinen on Vilamouran kenttien lähellä, muut lähempänä. Alvor sijaitsee n. 80 km länteen Faron lentokentästä Portimãon lähellä. Faron kentältä varattiin vuokra-auto koko matkan ajaksi.

Sunnuntai 06.03.16 Taksi oli tilattu Kuunsäteelle jo 2.45 aamulla, koska lennon lähtöaika oli 5.25. Taksi olikin rapun edessä jo vähän aikaisemmin ja matkaan päästiin 2.40. Liikenne oli hiljaista, joten lentoaseman Helsingin lentoaseman terminaali 1:n edessä oltiin jo 3.10. TAP:n lento oli aamun ensimmäinen Helsingistä ja lähtöselvitys aukesi vasta 3.30. Pera ja Satukin tulivat ennen sitä ja olimme ensimmäiset jonossa. Turvatarkastuksen läpikin olimme päässeet jo 3.40. Sitten istuttiin Johan & Nyströmin kahviossa juomassa aamukahvit voisarven kera. TAP:n Airbus A320-koneeseen päästiin 5.10 ja kone lähti putkelta 5.20. Se oli suurinpiirtein puolillaan. Ilmaan noustiin 5.32 ja lentoajaksi ilmoitettiin 4h 25min.

Lissaboniin laskeuduttiin etuajassa 07.55. Kentällä jäi sitten hyvin aikaa koneen vaihtoon ja joimme kahvit ensimmäisessä kohdalle sattuneessa baarissa ja sitten jäätelöt Gelati Chef-jätskibaarissa. TAP:n Airbus A319:n kyytiin päästiin 09.25. Kone oli vielä tyhjempi kuin edellinen lento. Putkelta lähdettiin 09.49 ja ilmaan noustiin 09.52. Lentoajaksi naiskapteeni ilmoitti 30 minuuttia.

Faroon laskeuduttiin 10.26 ja matkatavarat saatiin sujuvasti ja sitten mentiin terminaalin ulkopuolelle Guerin-autovuokraamoon noutamaan allemme Peugeot 308 SW Diesel. Matkatavaroiden änkääminen siihen olikin jo sitten vähän hankalampaa, mutta saimme kaikki kuitenkin ahdettua kyytiin. Kohti Alvoria lähdettiin ajelemaan rauhassa pienempiä teitä pitkin ja muutaman pienen harharetken jälkeen päästiin Pestana Golf Alvor Atlanticon pihaan hieman yhden jälkeen. Se olikin hyvä, sillä Päivi ja minun huone oli kunnossa vasta 15.00. Lähdimme sitten heti Alvorin kylälle ja menimme syömään Al Dente-pizzeriaan. Hinnat olivat melkein Suomen tasolla. Siitä jatkoimme läheiseen InterMarche-supermarkettiin, josta ostettiin evästä kämpälle. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että 0.33 litran olut maksoi 34 senttiä.

Olimme maksaneet 1 makuuhuoneen apartmentin, mutta Satu ja Pera saivat vain studion, koska muuta ei ollut vapaana. Heidän huoneensa oli 6. kerroksessa itäpuolella ja siitä oli mainio näköala rannalle ja merelle. Meidän huoneemme oli kooltaan maksamamme mukainen, mutta se sijaitsi 1. kerroksessa respan vieressä ja kadun puolella. Parveketta eikä terassia ollut ja kadulta näki suoraan huoneeseen. Verhot oli pidettävä kiinni ja huone oli hyvin hämärä, koska valaistus oli heikko. Tiistaina sovittiin asia selvitettäväksi, kun pomo on paikalla. Huoneessa oli myös hyvin kylmää, 16. Illalla saatiin ilmastointilaite lämmittämään, mutta yön aikana se oli sammunut eikä saatu enää lämmittämään. Aamulla lämpötila oli 15 astetta. Respakin on suljettu 22.00 - 08.30.

Koska edellisen yön unet jäivät vähiin, painuimme pehkuihin aikaisin. Päivän ylin lämpötila oli 18 astetta.

06.03.16 Helsinki - Lissabon - Faro - Alvor
Helsingin lentoaseman T1:ssä nautittiin aamukahvit lähtöaamuna. Tuulimyllyjä näkyi koneesta melkein joka maassa lentomatkan varrella. Portugalilaisen TAP-yhtiön koneet ovat pääasiassa Airbusin eri malleja.
Lissabon ja yksi Euroopan pisimmistä silloista. Vuorovesi aiheuttaa mielenkiintoisia näkymiä Farossakin. Tähän Peugeotiin saimme ahdettua 4 bägiä ja muut matkatavarat.

Päivi ja Satu ensimmäisen ruokapaikkamme Al Denten ovella.
Näkymä itään Prainhaan Alvor Atlánticon 6. kerroksesta. Prainhassa on paljon mielenkiintoisia kalliorantoja.

Maanantai 07.03.16 Aamulla herättiin 04.00, koska huoneessa oli hyvin kylmää, 15 astetta. Ulkona oli n. 8 astetta. Lämmityslaitetta ei saatu toimimaan. Aamiaista laitettiin 06.30 ja kahvinkeitin oli melko hyvä. Vielä 07.30 respassa ei ollut ketään paikalla, jotta olisi saatu lämpöä huoneeseen. Kävin sitten rannalla pienellä kävelyllä ja hieman tihuutti vettä. Lännessä oli sateenkaari ja ukkonen hieman jyrisi. Löysin läheltä ravintolan, josta saa sardiinit 9 eurolla. 8.05 tuli respan kaveri töihin ja kävi huoneessamme katsomassa ilmastointilaitetta. Ei saanut toimimaan. 8.30 molemmat ilmastointilaitteet menivät samaan aikaan päälle ja toimivat sen jälkeen. Huoneeseemme emme olleet tyytyväisiä, joten yritimme saada paremman kämpän.


07.03.16 Alvor
Päivi ja Satu ensimmäisen ruokapaikkamme Al Denten ovella. Näkymä itään Prainhaan Alvor Atlánticon 6. kerroksesta. Cabana Marche on yksi lähialueen rantaravintoloista.

09.00 lähdettiin reissun ensimmäiseen pelin, joka tapahtui Vale da Pintassa. Matkaa kentälle oli n. 20 km, mutta silti hieman harhailtiin Portimãossa. Lähtömme oli 11.15 ja paikalla oltiin todella hyvissä ajoin. Tiskillä käytiin ilmoittautumassa ja kärryt maksoivat 6 €/kpl. Klubiin tutustuttiin ja juotiin kahvit. Harjoitellakin ehdin vähän. Sitten startteri ehdotti, että lähtisimme väylältä 3, jolloin ei tarvitsisi odottaa. Hyväksyimme sen ja matkaan päästiin 10.45. Peli sujui ilman suurempia ongelmia, mitä nyt parilla alkuväylällä. Välillä jouduttiin odottelemaan, mutta kaikki meni hyvin, vaikka peli kestikin 5h 20min. Kenttä oli mielenkiintoinen ja hyväkuntoinen. Ainoassa isossa vesiesteessä tehtiin kuitenkin pohjaremonttia. Griinit olivat hyvät ja nopeat. Klubilla istahdettiin vielä ja ajettiin Alvorin InterMarche-supermaketiin ruokaostoksille.


07.03.16 Vale da Pinta
Pestana Vale da Pintan klubirakennus on mäellä eikä näytä oikein miltään tulosuunnasta. Heti ensimmäinen väylä pelataan ylämäkeen ja antoi kuvan koko kentästä - mäkinen on. Ennen kierrokselle lähtöä ehdittiin juoda kahvit Vale da Pintan avaralla klubilla.
Aloitimme pelit poikkeuksellisesti 3. väylältä, josta näkyi pari muutakin mäkistä väylää. 7. väylä on kuvauksellinen par 3, joka näyttää rotkon vuoksi pidemmältä kuin on. 11. väylä on aivan 1. väylän vieressä ja siinäkin griini on ylempänä kuin tiipaikka.
Kumpuileva on tämäkin 14. väylä, joka on par 5. Joka kentällä oli seurana näitä valkoisia haikaroita. 2. väylältä näkyi klubi hieman paremmin ja nyt lopetettiin sille.

Sen jälkeen mentiin majapaikkaamme ja hetken järjestelyjen jälkeen lähdettiin syömään löytämääni rantaravintolaan Cabana Marché, joka olikin hyvä valinta. Ruoka oli hyvää myös hinnaltaan ja palvelu kohteliasta. Sardiineja paikan tarjoilija ei tähän aikaan vuodesta suositellut. Paikka on muutaman sadan metrin päässä majapaikastamme. Sen jälkeen otimme huoneessamme GT:t ja sovittiin tulevista jutuista.

Päivän ylin lämpötila oli 16 astetta. Ennen kierrokselle lähtöä satoi, mutta sen jälkeen ei yhtään. Tosi tuulista kyllä oli.


07.03.16 Alvor
Cabana Marchéssa käytiin illalla syömässä. Muita asiakkaita ei vielä ollut tässä tunnelmallisessa salissa. Ravintolassa oli mielenkiintoinen afrikkalainen koristelu.

Tiistai 08.03.16 Kansainvälisen naistenpäivän aamu oli aurinkoinen ja lämpötila 9 astetta. Aamulla laitettiin aamiainen normaaliin tapaan ja ennen lähtöä golfkentälle keskusteltiin respan tytön kanssa huoneen vaihtamisesta. Kompensaationa huoneen pienenemisestä saimme autot puoleen hintaan. Meille luvattiin studiohuone 6. kerroksesta. Päätimme käydä katsastamassa se golfkentältä tulon jälkeen. 9.50 lähdettiin Alto Golfin kentälle, joka on hyvin lähellä.

Tee off meillä oli 10.54 ja otimme autot, jotka oli luvattu. Keskustelimme startterin kanssa sesonkikaudesta ja sen ulkopuolisesta ajasta sekä Suomen kausista. Matkaan päästiin hyvin 10.50. Kenttä on ahdettu melko pieneen tilaan, mutta hyvässä kunnossa oli. Griinit olivat nopeat ja melkoisen vaikeat suurine kallistuksineen. Peli sujui melko vauhdikkaasti, mutta kuitenkin jouduimme odottelemaan välillä usein. Satu teki reissumme ensimmäisen birkun. Kentällä on hyvin vähän lampia ja yleensäkin vesiesteitä. Par 5-väylät ovat pääasiassa hyvin lyhyitä, mutta mutkikkaita. Kapeita väyliä on muutama. Palloja ei hävinnyt yhtään, mutta plussalle jäin kaksi palloa. Kierros kesti 4h 20min. Pelin jälkeen otettiin klubilla oluet ja lähdettiin hotellille.


08.03.16 Alto Golf
Alto Golf oli lähin kenttä reissullamme ja komealta näytti. Klubitalo on melkoisen tyylikäs sijaitsee tietysti pienellä mäellä. 1. tiille (par 3) mennään kadun yli vievää siltaa pitkin.
Naiset normaalissa mielihommassaan pro shopissa hiplaamassa ja hintoja vertailemassa. 1. väylä on par 3, joka lyödään ylämäkeen. Mäkiä oli tälläkin kentällä aika paljon. Väylätaulut olivat kiveen hakattuja tai oikeastaan liimattuja. Väylän muoto ei näkynyt.
3. väylä pelattiinkin sitten alamäkeen. Siinä oli pieni lampi oikealla nimensä mukaisesti. Lampi ei oikein tule peliin mukaan, koska se näkyy vasta avauslyönnin jälkeen. 14. väylä on lyhyt par 4, jossa pallon sijoittamisella avauksessa on suuri merkitys.
16. väylä on keltaisilta 555 metriä pitkä, jossa driverin käyttö avauksessa on riski lammen vuoksi. 18. griini on kivasti klubin lähellä ja terassin alapuolella asiakkaiden silmien alla. Vielä katsaus ykköstiille päin aika ison harjoitusgriinin yli. Tsippipaikkaa ei löytynyt.

Saavuttuamme Alvor Atlánticoon kävimme katsomassa uuden huoneemme 607 ja hyväksyimme sen. Niinpä muutimme kaikki tavaramme sinne ja sitten keskusteltiin respan kanssa kompensaatiosta. Meille luvattiin golfauto puoleen hintaan kaikilla kierroksilla ja myöhemmin sovittiin, että saamme kärryt ilmaiseksi ensimmäiset kaksi viikkoa ja sen jälkeen puoleen hintaan. Sensijaan tallelokeroa ei saatu ilmaiseksi, koska eri firma hoitaa niitä. Otimme lokeron loppuajaksi ja se maksoi 60 €.

Kahvien ja lepotauon jälkeen lähdettiin Alvoriin etsimään ruokapaikkaa. Muutaman hintatasoa tsekattiin matkan varrella ja lopulta päädyimme kiinalaiseen Restaurant China Grande Muralha, joka olikin hyvä valinta. Ruoka oli hyvää ja edullista. Illallisen jälkeen poikkesimme kotimatkalla Alvor Atlánticon vieressä sijaitsevalle Keilahallille. Siellä oli menossa jokapäiväinen kilpailu. Ratoja on 4 ja 21.00 kilpailijat täyttävät ne. Ennen sitä aikoja löytyy hyvin.

Sitten oltiinkin jo kämpillä ja hetki istuttiin yhdessä ja käytiin yöpuulle. Päivä oli aurinkoinen ja tuulta kohtalaisesti, mutta T-paidassa pärjäsi. Päivän ylin lämpötila oli n. 20 astetta. Huoneemme parveke oli etelään päin, joten todellisia lämpötiloja ei oikein saanut päivälle.


08.03.16 Alvor
Uusi huoneemme oli aika pieni ja täyttyi tavaroistamme. Kaappitilaa oli vähän. Keittiötilakin oli melko pieni, mutta hyvin pärjättiin ja ruokaa saatiin laitettua. Näköala parvekkeelta oli parasta antia. Alvorin kylään päin maisema näytti tältä.
Meri oli lähellä eteläpuolella ja maininkien tulo pitkään hiekkarantaan kuului hyvin. Aurinko laski korkean talon taakse, mutta silti saatiin joka ilta nauttia kauniista väreistä. Kiinalainen ravintola China Grande Muralha oli paras käymistämme ravintoloista.
Kiinalainen ravintola iltavalaistuksessa tuntui olevan hyvin suosittu. Aika pienen kylän kapeat ja melkein autottomat kadut olivat tunnelmallisia iltaisin ja päivälläkin. Hotellimme vieressä oli keilahalli, jossa on 4 rataa. Tässä on kilpailu meneillään.

Keskiviikko 09.03.16 Aamulla 07.00 sää oli selkeä ja alin lämpötila oli 8.3 astetta. Yölämpötilat saatiin nyt mitattua uudesta etelän puolella olevasta asunnosta tarkasti, mutta päivällä parveke lämpenee auringonpaisteesta ”liikaa”.

09.03.16 Alvor
Aamunäkymä länteen Lagosiin päin. Aurinko punasi taivaanrannan kauniisti aamuisinkin. Kalstajavene aamuisella merellä ja kalan perkaus käynnissä lokeista päätellen. Ponta da Piedade ja majakka Lagosissa näkyivät hyvin kameralla zoomattuna.

Nyt lähdettiin Silves Golfin kentälle 08.30, jonne osattiin mennä suoraan ja matkaan meni vain puoli tuntia. Silves Golfissa kärryt saatiin ilmaiseksi ihan sovitusti, kun caddie masterille mainittiin lupauksesta. Koska alkuperäinen lähtöaikamme oli 10.48, kysyimme startterilta, voisimmeko lähteä aikaisemmin. Näin pääsimmekin lähtemään jo 09.45. Kenttä on alkuosaltaan hyvin lyhyt, mutta sitten alkaa tulla jo pidempiäkin väyliä. Korkeuserojakin on kentällä melko paljon. Odottelemaan jouduttiin melkoisesti, mutta kierros sujui kuitenkin ajassa 4h 20min. Kenttä oli aika täynnä ja par 3-väyliä on useita. Kentällä oli myös kioskiauto, josta sai juomia. Kahvia ja sämpylää tyttö olisi tilannut klubilta. Tuuli oli taas kierroksen aikana aika kova ja se teki ilmasta viileän, mutta auringon paistaessa tarkeni T-paidassa. Pelin jälkeen istuttiin klubilla ja otettiin pientä syötävää. Kyselin cädäriltä peliaikoja seuraavalle viikolle, mutta tuntui olevan vaikea löytää aamupäivälähtöjä millekään kentälle. Täyttä oli!

Kotiinpäin tullessa pysähdyttiin ostoksille Portimãossa Centro Comercial Continenteen, joka on valtava ostoskeskus. Alvor Atlánticoon saavuttuamme kävin pyytämässä respan tyttöä varailemaan meille peliaikoja tuleville viikoille. Sitten olikin jo aika vähän lepäillä.

Illansuussa keitettiin kahvit ja otettiin leipää, joten syömässä ei nyt käyty. Pera ja Satu kävivät sitten meillä ja yhdessä katseltiin hiihdon maailman cupia Canmoresta Kanadasta, jossa Matti Heikkinen tuli hienosti kolmanneksi. Peralle oli respasta soitettu peliajoista ja Pera kävi hakemassa listan seuraaviksi kahdeksi viikoksi. Itse olisi voinut varata enintään viikoksi eteenpäin.

Päivän ylin lämpötila oli 19 … 20 astetta ja iltapäivällä oli hieman pilvistä.

09.03.16 Silves Golf
Tien varressa on aika hieno Silves Golfin portti ja kyltti. Klubitalo on melko vaatimaton, mutta kaikki tarvittava sinne mahtuu. Terassilta näkyy ainoastaan 1. väylä griinille asti, muut väylät eivät näy.
Väylätaulut ovat hyvin informatiiviset ja ehkä parhaat pelaamistamme kentistä. 5. väylä on komea par 5, joka lyödään ylhäältä. Pituutta on reilusti alle 500 metriä. Sitten noustaan jyrkkä mäki 6. tiille, josta aukeaa pitkä par 3 ja griini alhaalla.
8. väylän ja 9. griinin välissä on tällainen taideteos, jossa peura vahtii pelaajia. Päivi seuraa, kun Satu puttaa 9. griinillä ja taustalla näkyy Silvesin korkkitehdas. 12. väylä on taas par 3, jossa lyödään ylös jyrkässä rinteessä olevalle griinille.
13. väylä on kentän komein. Väylätaulu kertoo kaiken ja väylää on ilo pelata. Ylhäältä avataan ja jos draivi onnistuu, bunkkerin edestä ylettää toisella griinille. Sama väylä 14. tiiltä katsottuna taakse päin. Loput väylät tuntuvat tylsiltä tämän jälkeen.

Torstai 10.03.16 Aamu valkeni taas kirkkaana. Yön alin lämpötila oli 10.4 astetta. Aamiainen nautittiin sisällä kahdeksan maissa, koska ulkona oli vielä vain reilut 11 astetta ja tuulta. Aamulla 09.00 pyysimme respaa tekemään golfvaraukset myös viimeiselle viikolle. Sitten lähdettiin ajelemaan kohti Vila Solia, jonne menemme pelaamaan reilun viikon päästä. Tutustuimme klubitaloon ja saatiin hieman muutettua varaustamme, jonka mukaan olisimme pelanneet molemmat kierrokset samoilla 18 reiällä kentän 27:stä. Vila Solista ajettiin sitten Vilamouraan, jossa jätettiin auto parkkiin hieman kauemmaksi satamasta. Sinne käveltiin pienen kiertotien kautta. Aurinko paistoi jo lämpimästi ja lämmintä oli 20 astetta. La Fragatan rantaterassilla juotiin 2.5 euron kahvit.

10.03.16 Alvor - Vila Sol - Vilamoura
Joka aamu katseltiin parvekkeelta, kun mainigit hyökyivät eri korkuisina rantaan. Vila Sol Golfin klubi on Alvorista katsottuna Vilamouran takana, matkaa n. 50 km Alvorista. Kentän lähiympäristö ja väylät olivat kuin kaunista hyvin hoidettua puistoa.
Vilasolin suuri harjoitus- ja opetusalue, jossa oli porukkaa hakkaamassa palloa. Yksi Vilamouran komeista liikenneympyröistä, jonka lähelle jätettiin auto. Vilamouran vieressä Quarteirassa oli tällainen alue ilmeisesti tarkoitettu polkupyöräcrossiin..
Pera, Satu ja Päivi ihmettelevät Vilamouran satamaa hieman viileänä ja tuulisena päivänä. La Fregatan terassilla kuitenkin tarettiin juoda kahvit ja ihailla hienoja veneitä. Terassin ja La Fregatan grillin välissä on kävelytie, joka oli vielä rauhallinen ennen sesongin alkamista.

Vilamourasta ajettiin suoraan Albufeiran vanhaan kaupunkiin, jossa jätettiin auto vanhalle tutulle ilmaiselle parkkipaikalle hieman keskustan ulkopuolelle. Pääkatua käveltiin hetki ja menimme syömään La Planet Grilliin kadun varrella. Ruoka oli hyvää ja edullista. Beefsteak runsain ranskalaisin ja salaatein maksoi 7.50 € ja iso olut 2 €. Syötyämme katselimme vielä hieman kaupungin hulinaa ja ajettiin sitten hotellille N125-tietä.

10.03.16 Albufeira - Alvor
Albufeiran vanha kaupunki on kiva käyskentelypaikka. Ruokapaikkoja on paljon, kuten tämä hyvä La Planet Grill. Siinä söimme herkulliset lounaat eikä maksanut paljon.
Central Planetin edessä oli Mick Jaggerin patsas, jonka vieressä poseerattiin. Torilla oli eteläamerikkalainen muusikko esiintymässä ja keräämässä rahaa elantoonsa. Portimãon komea silta oli remontissa ja sen kautta kuljettiin melkein joka päivä.

Kahvien jälkeen kävin kävelyllä itäpuolella sijaisevassa Prainhassa. Matkalla on rannalla kolme ravintolaa ja Prainhassa rantatörmässä Prainha Beachin Canico Restaurant. Sinne pääsi ylhäältä hissillä. Kävellen pääsi rannalle, jota pitkin kävelin hotellille. Matkaa Prainhan reunalle on hotellilta 700 m.

Illalla mentiin Peran ja Sadun huoneeseen juttelemaan ja sieltä palattuamme huoneemme ovessa oli lappu suomalaiselta Sorrin pariskunnalta, jonka olimme tavanneet hississä muutama päivä aikaisemmin. He olivat lähdössä pois lauantaina ja pyysivät meitä käymään antaakseen meille tähteeksi jäänyttä paperitavaraa, pesuainetta, suodattimia ym. pientä. He asuivat kattokerroksen (11.) huoneistossa. He kävivät myös katsomassa meidän huonetta.

Päivä oli aurinkoinen ja ylin lämpötila oli 20 astetta.

10.03.16 Alvor
Prainhan mielenkiintoiset rantakalliot, joita on mielenkiintoista tutkia. Prainhassa on paljon loma-asutusta, mutta kovin hiljaista oli vielä. Kalliot ovat jyrkkäseinämäisiä ja kasvillisuuskin on kiehtovaa.
Nousu- ja laskuvesi hoitavat hiekkarantoja ja hakkaavat kallioita eri korkeuksilta. Canico Restaurant on kahdessa kerroksessa jyrkänteessä ja sinne on hissiyhteys ylhäältä. Tuosta aukosta pääsee läpi hotellillemme, jos vesi ei ole kovin korkealla.
Kalliossa on eri kokoisia aukkoja, joista pääse kulkemaan läpi, aikuiset ei niin helposti. O'Candeeiro ja O'Luis ovat saman rakennuksen ravintolat, joista jälkimmäisessä käytiin syömässäkin. Iltanäkymä parvekkeeltamme Alvorin kylälle päin. Varsinaista valomerta ei täällä ole.

Perjantai 11.03.16 Aamulla 06.30 sää oli selkeä ja lämpötila 10.3 astetta. Aamiaisen jälkeen 8.45 lähdettiin pelaamaan Vale da Pinta toistamiseen. Kärryt piti saada ilmaiseksi, mutta caddie masterilla ei ollut siitä tietoa. Hän yritti soittaa hotelillemme 08.25, mutta kukaan ei vastannut. Saimme kuitenkin kärryt maksutta. Nyt lähdettiin kentälle 1. tiiltä aikataulussa 09.05. Tuulta oli nyt aika vähän ja aurinko paistoi koko kierroksen ajan. Edessä pelanneet seniorit pelasivat jostain syystä takatiiltä ja peli eteni aika verkkaisesti. Saimme odotella melkoisen paljon. Silti kierros kesti vain 4h 20min. Pelin jälkeen istuttiin hetki klubilla.

11.03.16 Vale da Pinta
Vale da Pintan klubin edessä valmistauduttiin ja odoteltiin lähtölupaa startterilta. Pera avaa 2. väylällä oikealle, joka onkin oikea suunta, koska väylä on hyvin vino. 4. väylän griini on pienen notkon ja bunkkereiden takana ja lisäksi se on aikalailla kalteva.
5. väylä on lyhyt alamäki-par 3, jossa griinin takana on vesi. Parhaan tuloksen saa chipillä pallon alas tiiltä. 9. väylä on kiva dogleg ja lyhyt par 4, jossa hyvä avaus vie griinin lähelle. Griinikin on melko tasainen. Satu ja Päivi 15. tiillä, jossa lyödään alas griinille. Tämäkin par 3 on melko lyhyt, mutta haastava.
15. griinin vierellä on valtava bunkkeri, jonka keskellä on "saari". Sinne sain kerran palloni. Seuraavalla väylällä noustaankin ylämäkeen. tämä par 4 on dogleg ja oikomista haittaavat oliivipuut. Värikkäitä kukkia oli kentällä paljon, vaikka vielä ei ollutkaan aivan parasta aikaa.

Ennen hotellille ajoa käytiin katsomassa tie Gramacho Golfille, joka on ihan pelaamamme Vale das Pintasin lähellä. Sitten ajettiin Alvoriin ja käytiin InterMarche Supermarketissa ostoksilla. Respassa selvitettiin vielä kentällä syntynyttä ongelmaa. Saimme myös tiiajat viimeiselle viikollemme. Pera tuli sitten hakemaan minut kävelyreissulle. Rannan tuntumassa käveltiin Prainhaan päin ja poikkesimme oluelle O'Luis Restaurantiin. Siellä oli kiva puhelias tarjoilijatyttö, joka oli ollut siinä paikassa töissä vasta viikon. Hänen kanssaan juttelimme kaikenlaista. Siitä kävelimme sitten Prainhan mäelle, jossa kuvasimme maisemia ja menimme sitten hissillä Canico Restaurantin baariin. Sieltä palasimme hotellille rantaa pitkin ihmetellen rantatöyräiden fossiileja.

Illalliselle menimme sitten O'Luis-ravintolaan, jossa ruoka oli hyvää, mutta melko kallista. Hotellilla istuimme vielä yhdessä tovin huoneessamme, kunnes painuttiin pehkuihin. Lämpötila oli 20 asteen tuntumassa, mutta kentältä tultuamme parvekkeella oli n. 18 astetta ja tuulta jonkin verran, mutta aurinko paistoi.

11.03.16 Alvor
O'Luisin rantaravintolassa oli kiva puhelias tarjoilijatyttö, joka tuli kuvaankin kanssamme. Prainhasta alkaa kilometrejä pitkä hiekkaranta, joka yletyy Alvorin taakse aallonmurtajalle. Rantakallion ovat hyvin kuvauksellisia karuja luonnon muokkaamia taideteoksia.
Hotellimme Pestana Alvor Atlantico näkyy kuvassa oikealla. Matkaa tästä on n. 800 metriä. Lokit viihtyvät kallioilla ja siellä on hyvä pesiä, koska ihmiset ja ketut eivät pesille pääse. Ravintola Canicon baarista näkyy kivasti rannalle ja merelle. Terassi oli vielä aika viileä tuulen vuoksi.
Pera tutkii kallion seinämää, koska se on aika mielenkiintoinen. Seinämät ovat täynnä fossiileja ja pääasiassa simpukan kuoria. Iltaisin sai kivoja kuvia parvekkeelta auringon laskun aikoihin.

Lauantai 12.03.16 Yön alin lämpötila on ollut 8.9 astetta. Aamu oli edelleen selkeä. Aamulla oli nyt paljon luppoaikaa, koska tee-off oli Silves Golfissa vasta 11.42. Peralta tuli viesti 10.15, että he ovat odottelemassa auringonpaisteessa. Niinpä lähdettiin alas ja ajettiin Silvesin kaupunkiin, jossa näytti olevan paljon haikaroita. Kauppahallissa poikettiin, eikä juuri muuta ehditty, vaan lähdettiin Silves Golfiin.

12.03.16 Alvor - Silves
Aamuisin meri oli koko ajan tyyni, mutta mainingit särkyivät matalassa rannassa äänekkäästi. Sillan yli tultiin Silvesin kaupunkiin, jossa oli hetki aikaa pieneen tutustumiseen. Aamuaikaan oli vielä melko hiljaista, mutta kyllä väkeä saapui kaupunkiin tasaiseti.
Kävelimme kauppahallin läpi ja naiset tekivät ulkopuolella herkkuostolsia. Kattohaikaroita oli täällä paljon ja pesiä katoilla ja pylväissä. Kattohaikara on melkoisen suuri ja näyttävä lintu varsinkin pesällään.

Siellä saatiin kärryt ilmaiseksi ilman suurempia mukinoita. Edellemme oli lähdössä 12 naisen porukka kolmessa flightissa autojen kanssa ja me päästiin matkaan vasta heidän jälkeensä. Lähtö tapahtui 11.55. Naiset pelasivat aika hitaasti, joten jouduimme odottelemaan melkein joka lyöntiä koko kierroksen ajan. Peli sujui vaihtelevasti ja Pera onnistui tekemään birkun, joka oli koko porukalle reissun toinen. Juomakärry ajeli kentällä ja sää oli hyvä, joten hitaus ei hirveästi haitannut. Tämäkin kenttä on melko lyhyt, keltaiselta tiiltä reilut 5200 metriä. Kierros kesti tasan 5 tuntia.

Kentältä ajettiin sitten suoraan hotellille, jossa käytiin Peralla ottamassa birkkupaukut. Sen jälkeen laitettiin ruokaa huoneessamme. Loppuilta menikin lepäilyn merkeissä.

Päivä oli kaunis ja tuulta melko vähän. Lämpömittari oli parvekkeella käynyt 21.7 asteessa, mutta todellinen lienee vähän alempi. Tullessamme kentältä mittasi näytti 18.1 astetta.

12.03.16 Silves Golf
Silves Golfissa 16. väylän takana näkyy joko uusi tai vanga akvedukti, joka on kilometrejä pitkä. 5. ja 13. väylä ovat komeita ja niiden välissä oleva lampi vain parantaa näkymää. 6. väylä (par 3) ja 7. väylä (par 5) näkyvät kivasti korkealta mäeltä, jossa on par 3:n tiipaikka.
Kyllä kentältä tasaistakin löytyy, kuten tästä 7. tiiboksista näkyy. Takana on 11. väylä. Juna kulki melko tiheään Lagosin ja Tunesin välistä rataa. Tunesista pääsee Lissaboniin. 10. väylällä griinin edessä on poikittainen kivinen oja. Takana näkyy 11. väylän tiipaikka.
Harjalintu eli woodpecker on hyvin yleinen näky golfkentillä. 13. väylän griini etubunkkereineen näkyy hienosti lammen takana. Auringonlasku värjää taivaan komeasti ja taas on ilta tullut Alvoriin.

Sunnuntai 13.03.16 Kirkas taivas näkyi taas auringon nousun aikoihin 06.30. Alin lämpötila yöllä oli 9.1 astetta eikä tuulta ollut vielä ollenkaan. Mainingit kuitenkin löivät äänekkäästi rantaan jokapäiväiseen tapaan. Nyt lähdettiin kohti Gramacho Golfia 08.30. Lähdön piti olla 09.45, mutta caddie master kertoi, että pelimme on Vale da Pintassa 10.42. Tästä muutoksesta meillä ei ollut mitään tietoa. Mentiin sitten Vale da Pintaan ja taas taisteltiin ilmaisista kärryistä. Startteri päästi meidät matkaan 10.20. Odottelua oli, sillä kenttä oli täynnä, mutta hyvin päästiin eteenpäin. Sää oli hyvä ja tuulta melko vähän. Satu teki taas birkun. Vale da Pinta on myös lyhyt kenttä, keltaisilta reilut 5200 metriä. Kierros kesti 4h 35min.

13.03.16 Gramacho, Vale da Pinta
Portimãon sillan lähellä vesialue oli laskuveden aikaan aika "mutainen" ja haiseva. Silta on komea, kunhan rakennustelineet otetaan pois remontin jälkeen. Gramachon klubille mentiin suurella innolla, kunnes tuli käännytys Vale da Pintaan.
Kesyjä varpusia oli kaikilla klubeilla vahtimassa pudonneita muruja ja roiskeita. Vale da Pintan matala klubirakennus on aika tyylikäs huolimatta yksikertaisuudestaan. 3. väylä on hyvin avara, kunhan avauksesta selvitään ja niillekin on tilaa.
7. väylä on haastava takatiiltä katsottuna. Rotko on aika syvä. Saman tiin kohdalla on nähty vaivaa loma-asutuksen rajalla. 14. väylän griiniä lähestyttäessa riittää bunkkereita vasemmalla.

Pelin jälkeen lähdettiin suoraan hotellille, mutta matkalla käytiin Lidlissä ostoksella ja sen jälkeen myös Alvorin InterMarchessa. Hotellin tiskillä keskustelimme kärryjen hinnoista, mutta respan henkilöt eivät voi päättää tällaisista asioista. Sovimme tapaavamme hotellin johtajan tiistaina 08.00. Laitoin myös viestin asiasta Golfpassille.

Ruokaa laitoimme huoneessamme ja nautimme Kaisa Mäkäräisen pronssimitalista Holmenkollenilla. Päivän ylin lämpötila oli 21.0 astetta. Aurinko paistoi koko päivän.

13.03.16 Estombár - Portimão - Alvor
Estombarin kylä valkoinen ja punakattoinen muiden kylien malliin. Continente on suuri ostoskeskus Portimãon keskustassa. Nyt tarkeni iltapäivälläkin istua parvekkeella, kun ei tuuli käynyt.

Maanantai 14.03.16 Kirkkaat aamut jatkuvat. Kylmää on kuitenkin öisin. Alin lämpötila oli tänään 9.1 astetta, mutta 7:n maissa ylittyi 10 astetta. Taivaanranta oli koko 180 astetta kauniin punainen auringon nousun aikaan. Aamupäivällä kävin Sadun ja Peran kanssa kävelyllä Prainhassa ja paluumatka käveltiin rantahiekkaa pitkin. Pienen tauon jälkeen käveltiin samalla porukalla Alvoriin etsimään kelloseppää ja etäisyysmittarin paristoa. Jälkimmäinen löytyi. Keskusta ja sataman kautta kierrettiin takaisin supermarketin lähelle. Pera ja Satu menivät lounaalle ja minä kävelin hotellille, jossa Päivi teki ruokaa.

14.03.16 Alvor
Aamulla taivas oli helakanpunainen auringonnousun aikaan ja heijastui kivasti merestäkin. Prainhassa on paljon loma-asumuksia, mutta myös hienosti koristeltuja taloja.
Kallioiden päältä pääsee rannalle portaita pitkin.
Hiekkarannalla kävelystä tuli melkein joka-aamuinen traditio. Rannalle ollaan rakentamassa ainakin kilometrin pituista kävelysiltaa. Alvorin vanhassa osassa on todella kapeita katuja.
Kyllähän kuorma-autokin kadulle mahtui nippa nappa. Satamassa oli hiljaista ja tämä patsas vartioi liikennettä. Muutamia satunnaisia kulkijoita oli näin aamutuimaan liikkeellä.

13.00 lähdettiin pelaamaan taas Vale da Pintaan, jossa meillä oli hyvin myöhäinen lähtöaika 14.42. Tällä kertaa välttelimme väittelyä caddie masterin tiskillä ja maksoimme suosiolla kahdet kärryt. Koska olimme aikaisin kentällä, saimme lähtöluvan jo 13.45, joka olikin hyvä juttu. Odottelemaan jouduttiin aika paljon ja alkuun lämpötilakin oli lähes 20 astetta. 5. väylällä tein reissun ensimmäisen birkkuni. Puolivälin paikkeilla taivaalle tuli jonkin verran pilviä ja ilma viileni selvästi, koska tuuli oli melko kovaa pariin edelliseen päivään verrattuna. Viimeisellä väylällä (par 5) aurinko paistoi hyvin alhaalta suoraan vastaan. Saimme kierroksen päätökseen 18.20, joten kierros kesti 4h 35min. Aurinko laski tänään Alvorissa 18.45, joten alkuperäisellä aikataululla olisimme joutuneet pelaamaan viimeiset väylät melko pimeässä.

Pelin jälkeen ajettiin suoraan hotellille, mutta siltatyömaan kohdalla jouduimme aika paljon odottelemaan yksisuuntaisen valoilla ohjatun kohdan vuoksi. Huoneessamme otettiin sitten ansaitut birkkupaukut ja sen jälkeen keitettiin sämpyläkahvit.

Päivä oli alkuun aurinkoinen, mutta iltapäivällä ilmestyi pilviä, joka viilensi säätä selvästi. Päivän ylin lämpötila oli parvekkeella 21.3 astetta, mutta lienee oikeasti pysynyt 20 asteen paikkeilla.

14.03.16 Vale da Pinta
6. tiilläkin jouduttiin odottelemaan. Takana näkyy 5. griini. 9. väylä on komea pikku dogleg, jossa draiveria ei välttämättä tarvita. Lampi oli remontissa 13. väylällä ja se pelattiin lyhyempänä.
Aurinko oli jo melko alhaalla ja toi hyvin esiin 16. väylän muodot. Päätösväylällä piti jo tarkkaan siristää, koska avaus lyötiin kohti aurinkoa. Tämä väylä on hyvin tasainen, mutta näyttää siinä korkeuserojakin olevan.

Tiistai 15.03.16 Nyt aamulla oli pilvistä ja yön alin lämpötila 11.3 astetta. 06.40 ei tuulta ollut kovin paljon, mutta mainingit olivat suurempia. Aamiainen nautittiin 07.00. Kello 08.00 mentiin Peran kanssa respaan odottelemaan johtajaa, jonka piti tulla 08.00. Hän tulikin vasta 08.15 ja huomattiin, että johtaja (contacting manager) on sama tyttö (Joana Ferreira), joka otti meidät vastaan sisään kirjautumisessa. Saimme helposti sovittua ilmaiset kärryt kaikille loppuajaksi ja hän kirjoitti meille uudet hotellikortit. Ruotsalaisilla oli illalla/yöllä ollut bileet aulassa, koska siellä oli kymmeniä tyhjiä kaljapulloja.

Peran kanssa lähdettiin sitten kävelylle rantaa pitkin ja nyt menimme Alvoriin kalasatamaan saakka. Kävelysilta rannalla oli sielläkin tekeillä ja jo osittain katettu paksuin lankuin. Satamasta käveltiin kylän keskustaan ja siitä takaisin hotellille. Kävelimme Pestana Dom Joao II:n läpi ja komealta hotellilta se näytti. Söimme taas huoneissamme lounaan ennen päivän peliä.

15.03.16 Alvor
Tämä oli lähin uima-allas, jota olisimme voineet käyttää, mutta ei innostanut - kylmää. Hiekkarantaa riittää ja riittää - aina aallonmurtajalle asti, joka häämöttää kuvan keskellä. Keskeneräisellä kävelysillalla jouduttiin taiteilemaan, kun haluttiin toiselle puolelle.
Kalatorilla oli pyydyksiä, niiden selvittelyä ja kalojen perkaamista. Löysimme sattumalta aamukävelyllä kauppahallin. Pestana Dom Joao II:n palvelut olivat käytettävissämme.

13.00 lähdettiin pelaamaan Alto Golfiin. Sää oli pilvinen ja tummiakin pilviä näkyi. Tiiaika oli meillä 13.57, mutta startteri päästi kentälle 13.25. Ruuhkaa oli taas ja odottelua tuli. 6. väylän jälkeen alkoi hieman sataa ja välillä tuli vähän enemmänkin. Takalenkille kuitenkin jatkettiin ja kuurottainen sadekin jatkui. 14. väylän jälkeen käveltiin klubille, hypättiin autoomme ja ajettiin hotellille, jossa oltiin n. 17.00.

Illalla istuttiin koko porukalla ja juteltiin kaikenlaista. Maailmaa parannettiin! Päivä oli pilvinen ja osittain sateinen. Ylin lämpötila oli 17.5 astetta.

15.03.16 Alto Golf
Taivas on aika synkkä, kun Päivi on siirtymässä Alto Golfin 1. tiille. 3. väylä on par 5, jossa avaus lyödään osittain sokkona. Tämä erikoinen Portimãon "pyramiditalo" näkyy hyvin 11. tiille .
13. väylän avaus lyödään myös sokkona, mutta tähystystorni auttaa. 14. väylä on myös sokkoväylä, mutta sillä on tähystystorni. Illalla näkyi aurinkokin pilviverhon lomasta ja värjäsi taivaanrannan.

Keskiviikko 16.03.16 Aamu oli nyt selkeä ja aurinko paistoi heti aamusta. Alin lämpötila oli 9.8 astetta. Aamulla 9:n jälkeen tänä vapaapäivänä otettiin huoneessamme skumpat syntymäpäiväni kunniaksi. Sitten lähdettiin kävelylle rantaa pitkin Alvoriin, jossa käytiin nauttimassa americanot ja cripsit Yacht Club Barissa. Kävimme myös linnoituksessa, kauppahallissa ja käveltiin kaupungin kapeita katuja. Juotiin myös 0.90 euron oluet Snack Bar Suica-baarissa.

Seuraavaksi ajettiin kauppaan Pingo Doceen Alvorin reunalla ja N125:n kautta ajettiin hotellille. Synttärikahvit juotiin huoneessamme ja sen jälkeen olikin jo lepotauon aika. Tuuli oli aika kova eikä parvekkeella voinut olla.

18.00 lähdettiin illalliselle ja mentiin tuttuun kiinalaiseen Restaurant China Grande Muralhaan, jossa saimme taas hyvän aterian. Tuuli oli jo laantunut, kun palasimme hotellille.

Päivän ylin lämpötila oli 20.3 astetta.

16.03.16 Alvor
Keli oli hyvä surfilaudalla melomiseen. Varsinaiseen surfaamiseen aallot olivat koko ajan liian pieniä. Osa matkasta Alvorin satamaan päästiin kävelemään uutta lankkusiltaa pitkin suojelualueella. Satamassa on useita erilaisia patsaita. Hiljaista oli tänäkin aamuna vielä sesonkia odtettaessa.
Satamassa on useita viihtyisiä ravintoloita rannan tuntumassa. Ponta do Medo Grande on suuri suojelualue kävelyreitteineen. Yacht Club Barin mansikka creppi myös maistui hyvälle.
Sitten jatkettiin matkaa viihtyisällä rantabulevardilla kohti kylää. Värikkäitä ravintoloita ja sivukujia löytyy tästä kuvauksellisesta kylästä. Koiranjätöspusseja sai hyvin monesta paikasta automaateista.

Snack Bar Suicassa maksaa iso olut "caneca" koko päivän 0.90 €. Kaupassakin iso oluttölkki maksaa 0.90 - 1.25 €.
Kiinalaisessa ravintolassa syötiin juhla-ateria, josta Päivi ja Perakin nauttivat. Sadunkin kanssa olimme tyytyväisiä ravintolan antimiin. China Grande Muralhaa voi suositella.

Torstai 17.03.16 Melkein pilvetön taivas toivotti tervetulleeksi uuteen päivään. Yön alin lämpötila oli 10.2 astetta eikä tuulta ollut. Tänään pestiin alhaalla talon koneella pyykkiä. Respasta sai 5 eurolla poletin, jolla sai koneellisen pestyä. Odotellessa kävin rannalla kävelemässä. Pyykkihomman jälkeen laitettiin munakkaat lounaaksi.

12.30 lähdettiin ajamaan kohti Silves Golfia, jossa pelin piti alkaa 14.06. Ensin käytiin kuitenkin katsomassa Penina Golf Resort, joka on aika lähellä Alvorin pohjoispuolella. Komea oli hotelli ja näkyvissä olevat kentän väylät olivat hienossa kunnossa ja näyttivät leveiltä.

17.03.16 Alvor - Penina Golf

Päivin kanssa käytiin pesemässä pyykkiä talon itsepalvelukoneella.

Hississä oli hyvä tilaisuus ottaa selfie koko seinän peilin kautta.
Penina Golf Resort oli 4.5 km:n päässä majapaikastamme, joten kävimme sitä kurkkaamassa.
Peninan hieno hotelli on aivan kentän vieressä ja porukkaa näytti olevan. Klubin lähellä olevat väylät näyttivät hyvin avarilta ja siisteiltä. Mukavia yllätyksiä näyttää täälläkin olevan väylillä, mutta niin pitääkin.

Hetken katseltuamme ajelimmekin Silves Golfin kentälle, jossa oli ruotsalaisilla kilpailu. Klubilla odottelimme kaikessa rauhassa, kunnes 14.02 pääsimme lähtemään kierroksellemme. Alussa peli oli sujuvaa, mutta 4 väylän jälkeen jouduimme taas odottelemaan aika paljon. Yhden birkun sain taas tehtyä. 16 väylää pelattuamme auringon laskuun oli aikaa n. 20 minuuttia, ruuhkaa edessä ja takana, joten jätimme viimeiset kaksi väylää pelaamatta, koska olimme aivan klubin vieressä. Kierroksen 16 väylään meni aikaa 4h 30min.

Kentältä ajettiin Pingo Doceen Alvoriin, jossa käytiin ostoksilla. Sitten mentiinkin hotellille ja otettiin birkkupaukut. Sen jälkeen olikin jo ruoan vuoro. Televisiosta katsottiin, kuinka Kaisa Mäkäräinen voitti Hanti - Mansiskyssä Siperiassa naisten ampumahiihdossa pikamatkan.

Päivä oli alkuun aurinkoinen, sitten iltapäivällä oli suhteellisen pilvistä, mutta tuuli oli aika heikkoa. Ylin lämpötila oli 20.1 astetta.

17.03.16 Silves Golf
Silves Golfin harjoitusgriiniltä sai kivan kuvan 1. väylälle päin. Penkillä istumista ja odottelua tuli kierroksella aika paljon. 3. väylä on aika vaativa par 3, vaikka lyödäänkin ylhäältä (miehet).
Silvesin 7. väylä on keltaisilta 542 m (par 5) ja 8. väylä 388 m (par 4), mutta muuten kenttä on lyhyt (5256 m). 13. väylää kelpaa kuvailla. Kentän ovat suunnitelleet José Matias, Peter Booth & Fausto Nascimento. Aurinko laski, eikä oltu vielä hotellilla, vaikka suoraan ajettiinkin. Portimãon komealla sillalla oltiin.

Perjantai 18.03.16 Aamu oli puolipilvinen, mainingit aika isot ja alin lämpötila 10.2 astetta. Yöllä tuntui olevan aika paljon tuulta, mutta nyt aamulla se oli laantunut. Peran kanssa käytiin aamukävelyllä ja menimme Portimãon tietä liikenneympyrän ohi ja sieltä Prainhaan. Löysimme myös Orange Supermarketin yhden ison talon sisäpihalta. Sitten käveltiin portaita rantaan ja sieltä kämpille.

18.03.16 Alvor
Alvor Atlánticon ala-aula, jossa henkilökuntaa on vain 08.30 alkaen myöhäiseen iltaan. Hotel Pestana Delfim oli vielä melkein tyhjä, mutta sitä kunnostettiin sesonkia varten. Pestana Delfimin alueella on suuri driving range, jossa nähtiin joitakin ihmisiä.
Prainhan kallioista saa hyvin otettua mielenkiintoisia ja kiehtovia kuvia. Kallioissa on eroosion syömiä aukkoja ja tunneleita paljon. Tässäkin näkyy kome tunnelia ja osasta mahtuu kulkemaan.

13.00 lähdettiin vaihteeksi Vale da Pintaan pelaamaan. Lähtöaika oli 14.06 ja suurin piirtein siihen aikaan päästiin lähtemään. Edellämme meni ruotsalaisporukka, jossa oli yksi suomea puhuva, jonka tapasimme Alto Golfissa. Heidän jälkeensä lähti suomalainen pariskunta. Hyvin paljon jouduttiin nyt odottelemaan ja välillä satoi vettäkin. 9. tiillä ollessamme marshall tuli ja valitti hitautta, mutta kertoi, että voimme pelata etuysin uudestaan, jossa ei ole juuri ketään. Hän kertoi myös, että takaysi on nopeampi. Koska satoi ja kello oli jo aika paljon, päätimme lopettaa 9 reiän jälkeen ja kerroimme sen myös hänelle ja perässämme tuleville. Niin myös teimme. Satu teki taas jo kolmannen birkkunsa. 9 reikää kesti 2h 35min ja jos olisimme jatkaneet, olisimme olleet valmiita vasta auringon laskun jälkeen.

Hotellilla otimme Sadun kunniaksi birkkupaukut ja koska satoi, päätimme laittaa ruokaa huoneessamme.

Päivä oli pilvinen ja välillä satoi, mutta tuulta ei juurikaan ollut. Ylin lämpötila oli 16.2 astetta.

18.03.16 Vale da Pinta
Vale da Pintan 7. tiillä jouduttiin taas odottelemaan ja katselemaan maisemia. Siitä näkyi hyvin zoomilla, kun pelaajat avasivat Gramachon 16. väylällä. Hyvin näkyi myös ilman zoomia Pintan 6. väylä, joka avataan alamäkeen.

Lauantai 19.03.16 Merellä oli pilviä, mutta mantereen puolella vain muutama poutapilvi, enimmäkseen oli sinistä. Alin lämpötila oli 10.9 astetta. Aikainen herätys oli ja 07.00 lähdettiin ajelemaan moottoritietä pitkin Vila Solin kentälle Vilamouran taakse, jossa meillä oli aika 08.42. Ihan ajallaan päästiin pelaamaan ja nyt pelattiin Challenge- ja Prestige-lenkit tällä hienon näköisellä 27-reikäisellä kentällä. Peli sujui edellisiä kenttiä sujuvammin. Välillä tuli ihan muutama tippa vettä, mutta sää oli kuitenkin koko ajan hieno eikä tuulta ollut juurikaan. Puolivälissä on kioski, josta sai juomisia ja sämpylöitä. Tämä olikin ainut suunnilleen normaalimittainen kenttä reissullamme, pituutta yli 5700 metriä kaikilla yhdistelmillä, kun kaikki muut 4 kenttää olivat alle 5300-metrisiä. Korkeuseroja ei ollut jirveästi, mutta sopivasti mielenkiintoa pitämään, samoin kuin vesiesteitä. Kierros kesti 4h 20min. Kierroksen jälkeen otettiin klubin terassilla oluet.

19.03.16 Alvor - Vila Sol
Matkalla Vila Soliin oli aika sumuista alkumatkasta mm. Portimãossa. Vila Solin terassilla aika paljon pelaamaan lähteviä aamukahvilla. Griini no. 18 on aivan terassin edessä. Se on Challenge lenkin päätösväylä.
Klubitalolta löytyi kartta alueesta, jossa näkyvät väylät loma-asutuksen keskellä. Challengen aloitusväylä on 11. Se on kiva, tilava ja tasainen, mutta mutka on aika kaukana. 12. väylällä on jo vesikin pelissä, mutta se näkyy hyvin ja on aika lähellä avauksessa..
Seuraava väylä 12 on ensimmäisellä kerralla arvoitus, koska lyönnin pituus ratkaisee onko pallo hyvin. 13. väylän tiille kiivetään ylös, josta lyödään alas bunkkereiden vartioimalle griinille. 15. väylä on myös par 3, mutta siinä on pieni lampi houkuttimena ja lyöntiä sotkemassa.
Prestigen aloitusväylä 19 on melko tasainen par 5, jossa on kapeikko matkalla griinille. Väylällä 21 on vettä pitkin poikin. Varsinkin griinin edessä oleva poikittainen vesi on ikävä. 22. väylä on lyhyt par 4, mutta vasemmalla on ob ja oikealla edellinen väylä.
Kukat loistivat myös Vila Solissa ja houkuttivat ottamaan kuvan. Vila Solissa on erilaisia taideteoksia melkein jokaisella tiipaikalla. Tässä näkyy 26. väylän griini ja sen edessä oleva vesieste.
27. tiipaikalla oli pari mielenkiintoista taideteosta, joista toista Päivi ja Satu vielä koristivat. Viimeiselläkin reiällä oli vettä koristamassa väylää, mutta ei se haitannut, koska maali lähestyi. Klubilla nautittiin sitten kahvit tai oluet henkilöstä riippuen ja sää suosi koko kierroksen.

Sitten lähdettiin ajelemaan N125-tietä hotelliamme kohti. Yhdellä huoltoasemalla tankattiin autoon dieseliä ja se maksoi 1.199 euroa/litra. Guiassa käytiin valtavassa ostoskeskuksessa katsomassa liikkeitä ja Continentestä ostettiin ruokaa ja juomia.

Hotellille päästyämme kävimme ensin katsomassa ihan vieressä avattua Orage Supermarket-kauppaa, joka oli ollut tähän asti suljettuna. Hinnat olivat vähän kalliimmat. Syömään mentiin rannalle Ravintola Atlántidaan. Sen jälkeen mentiinkin takaisin hotellille, jossa istuttiin yhdessä ja tutustuttiin uima-allas- ja saunaosastoon.

Päivä oli melko aurinkoinen, mutta ylin lämpötila oli vain 18 astetta.

19.03.16 Vila Sol - Guia - Alvor
Guiassa matkan varrella poikettiin valtavassa ostoskeskuksessa Algarve Shopping. Continenten kassoilla oli kuulutus, mille kassalle pääsee ja homma toimi hyvin. Illalla käytiin rannalla Prainhan vieressä Restaurant Atlántidassa syömässä.
Komean näköinen oli tämä annos ja hyvin maistui. Alvor Atlánticon uima-allas, jonka vieressä on myös sauna. Illalla pilvet muodostivat hienoja taideteoksia taivaalle.

Sunnuntai 20.03.16 Aamu oli selkeä ja aurinko paistoi. Alin lämpötila oli 10.4 astetta ja vielä 07.00 oli 10.5 astetta. Tänään oli taas vapaa päivä golfista. 10:n maissa lähdettiin porukalla kävelemään Alvoriin. Kylän läpi menimme satamaan, jossa pysähdyimme nauttimaan kuka mitäkin Cafe-na-riassa. Nuorisokulkue meni ohi rantakatua pitkin rumpuja pärisyttäen, Kävelimme sitten torille, jossa oli jonkinlaiset maalaismarkkinat. Siitä menimme takaisin kylän keskustaan, jossa kurkkasimme pariin kirkkoon. InterMarchen supermarketin kautta palasimme hotellille ja nautimme vapaapäivästä parvekkeellamme.

20.03.16 Alvor
Alvorin pirkä hiekkaranta, jonka katkaisee aallonmurtaja. Takana näky Lagosin kaupunki. Moottoriliitäjiä näkyi hiekkarannan yläpuolella melkein päivittäin, joskus useitakin. Alvorin keskusta alkaa tästä liikenneympyrästä ja vanhaan osaan on matkaa vain pari sataa metriä.
Kalastusveneitä, hinaajia, turistien ajeluttamiseen tarkoitettuja veneitä ja huviveneitä oli satamassa paljon. Kalastaja perkasi kalojaan rannalla ja heitteli perkeet lokeille, jotka viihtyivät miehen seurassa hyvin. Nuorten paraati meni ohi rummut päristen ollessamme kahvilassa nautiskelemassa.
Cafe-na-ria oli tällä kertaa rantakahvila, jossa nautiskelimme. Pieni kappeli sattui reitillemme, kun kävelimme Alvorin kapeita katuja. Hieno oli tämäkin kappeli sisältä, kuten kirkot yleensäkin.
Igreja Matriz de Alvor on Alvorin varsinainen kirkko, joka sijaitsee kylän reunalla.
Ikkunamaalaukset ovat upeita ja värikkäitä, kuten kaikissa katolisissa kirkoissa.
Jokaisella seinällä oli tämän tapaisia "taideteoksia" tässä hienossa kirkossa.

Lännessä näkyi synkkiä sadepilviä, mutta ne eivät tulleet päällemme. Päivi laittoi sitten ruokaa ja syötyämme otimme ruokalevot. Illalla käytiin vielä hetki istumassa Sadun ja Peran luona. Ulkona satoi hieman ja täysi sateenkaari näkyi.

Päivä oli aika pilvinen, mutta aamulla ja iltapäivällä aurinko paistoi. Ylin lämpötila oli n. 17 astetta eli kovin lämmintä ei ollut. Tuuli piti siitä huolen.

20.03.16 Alvor
Pohjoispuolella oleva puistoalue on tiheän pensaikon täyttämä. Parvekkeella tarkeni taas nautiskella aurinkoisesta iltapäivästä. Ilta-aurinko korosti Hotel Pestana Delfimin hieman erilaisia värejä.
Vasemmalla ruskea Ravintola Atlántida, sitten O'Luis ja O'Candeeiro. Täysi sateenkaari näkyi Prainhan yllä Sadun ja Peran parvekkeelta auringon paistaessa. Auringon lasku Lagosin kaupungin taakse oli taas melkoisen värikäs näky pilvien ansiosta.

Maanantai 21.03.16 Nyt oli reissun kylmin yö, alin lämpötila 7.8 astetta. Aamu oli kuitenkin aurinkoinen ja taivas melkein pilvetön. 09.30 lähdettiin kohti Vila Sol Golfia, jossa meillä oli tee-off 11.06. Ajelimme moottoritietä pitkin, jossa maksuanturit piippailivat muutaman kerran. Etukäteen piti maksaa auton vuokrauksen yhteydessä tiemaksuja 18.50 euroa, josta saa takaisin käyttämättömät. Matka kesti 45 minuuttia. Prime-kentälle (1-9) päästiin lähtemään 10.52 eli vartin etuajassa. Hieman jouduimme odottelemaan, mutta kuitenkin peli suju aika joutuisasti. Griinit olivat hienossa kunnossa, mutta väylissä oli toivomista. Varsinkin korjaamattomia lyöntijälkiä oli paljon. Mielenkiintoinen on tämäkin ysi. Vettä ja korkeuseroja on ehkä enemmän kuin muilla yhdeksiköillä. Toisena lenkkinä pelattiin Challenge (10-18). Vettä tuli taivaalta hieman ja ukkonen jyrisi synkkien pilvien suunnalla pohjoisempana, mutta päälle se ei tullut eikä sadekaan enää. Kierros kesti 4h 30min ja pelin jälkeen poikettiin klubilla.

Kentältä ajettiin suoraan Alvoriin ja 18.00 mentiin Valentino's-ravintolaan syömään pizzat. Minä kävin vielä InterMarchessa ostoksilla. Ilta sujui sitten rauhallisesti huoneissamme.

Päivän ylin lämpötila oli n. 17 astetta ja päivä oli aika pilvinen, mutta aurinko kuitenkin paistoi välillä eikä tuulta ollut paljon.

21.03.16 Vila Sol
Päivi ja Satu siirtävät pelivarusteensa harjoitusgriiniltä 1. tiille (Prime. 1. väylä näytti tilavalta, mutta puita kyllä oli riittävästi. 4. väylä on par 3, joka lyödään pienen rotkon yli isolle griinille.
5. väylä on par 4, jossa on vettä riittävästi, mutta ne on helppo kiertää. Seuraava on par 5, jossa pieni lampi näyttää olevan lähellä. Lammessa uiskenteli jos jonkinlaisia sorsalintuja.
Myös haikara vahti rannalla liikennettä vedessä ja kentällä. Lammen takana oli myös tämä Vila Sol-teksti muistutuksena. 7. väylällä on myös lampi, tällä kertaa par 3:lla ja lisäksi puu häiritsi.
Lampia on riittänyt myös 14. väylälle (Challenge), joka on par 5. 15. väylän tiillä on tällainen moderni taideteos. Klubi on sisältä aika tunnelmallinen takkoineen.

Tiistai 22.03.16 Yöllä 3:n aikoihin jytisi ukkonen ja salamoikin jossain kauempana. Sadetta oli tullut täälläkin. Alin lämpötila oli 8.2 astetta. Aamulla taivaalla oli hieman pilviä, mutta aurinko pääsi kuitenkin paistamaan. 08.55 lähdettiin Vale da Pintaan pelaamaan. Matkalla oli hieman ruuhkaa tietöiden vuoksi sillalla, mutta lähtöaikamme oli vasta10.12. Klubilla oli kiva naiscädäri, joka otti meidät vastaan ja hänelle opetettiin "kiitos!". Pelaamaan päästiin hivenen etuajassa 10.05. Peli sujui aika hyvin ja heti ensimmäiselle väylälle tein birkun. Hieman jouduttiin odottelemaan, mutta hyvin peli eteni. Hetken satoi vettä, mutta sen jälkeen aurinko paistoi taas ja tuuli yltyi. Takaysillä tuuli oli jo reissun kovinta. 12. väylän tiipaikkakin oli nyt normaalilla paikallaan ja pääsimme ylittämään korjatun lammen. Peli kesti 4h 20min ja heti lähdimme ajamaan hotellille.

Sinne päästyämme kävin kaupassa ja sitten Pera ja Satu tulivat meille birkkupaukuille. Sen jälkeen Päivi laittoi nuudeliaterian ja katsoimme uusintana televisiosta Kaisan takaa-ajon voiton Khanty-Mansiskyssa.

Päivä oli alkuun aurinkoinen, mitä nyt merellä oli pilviä. Sitten tuli sadekuuro, mutta sen jälkeen aurinko paistoi ja tuuli yltyi. Ylin lämpötila oli parvekkeella 18.8 astetta.

22.03.16 Vale da Pinta
Aamulla oli Alvorissa hyvin synkän näköistä länsitaivaalla. Kameraan sain tällaisen rakennelman Vale da Pintasta. Zoomaamalla saa kuvia, joiden paikasta ei itsekään muista.
2. griini ja Pintan klubitalo kuvattuna kauempaa kentältä. Pera on joutunut 8. griinin bunkkeriin, mutta hänelle se on helppo nakki. Kuva 12. väylältä kohti 15. griiniä ja N125-tien ramppia kohti.
Pera 16. väylällä, 17. griini ja tekeillä oleva huvipuisto. Tämä 1770-vuotias oliivipuu kasvaa Vale da Pintassa. Sen ympäryys 132 sentin korkeudella on 741 senttiä lapun mukaan.

Keskiviikko 23.03.16 Aamu oli melko pilvinen eikä aurinkoa vielä 07.30 näkynyt. Jo 10 minuuttia myöhemmin taivas selkeni. Alin lämpötila oli 10.7 astetta. 8.30 lähdettiin Peran kanssa aamukävelylle ja mentiin keltaisen Pestana Delfim-hotellin kautta ja vilkaistiin rangelle, joka on sen vieressä. Siitä käveltiin Prainhaan ja alas rannalle. Sitten mentiinkin jo hotellille.

10.00 lähdettiin Peran ja Sadun kanssa Silvesin kautta Algoziin, jossa Sadun ja Peran tutuilla Kaijalla ja Pertillä on pieni tila Casa Velha de Aldeia. Talossa oli neljä mukavaa koiraa, hevonen ja aasi. Katolla on näköalatasanne, josta Algozin kylä näkyi hyvin. Puutarhassa kasvoi kaikenlaisia hedelmä- ja muita puita. Kaikkea vanhaa mm. pontikkapannu on säilynyt perintönä. Isäntäväki esitteli meille kaiken ja sen jälkeen juotiin kahvit ja juteltiin mm. Portugalin poliitikoista. He myös vuokraavat kahta huonetta tarvitseville. Sitten lähdettiinkin kotimatkalle, mutta Algozissa A Curva Restaurantissa kävimme syömässä.

23.03.16 Alvor - Algoz
Algozin pikkukylän läpi menevä tie on aika leveä. Sadun ja Peran tuttujen luona meitä oli vastassa myös koiria. Tässä näkyy tilan päärakennus oikealla, jossa on paljon huoneita.
Näkymä katolta Algozin kylälle päin on hieno. Koiratkin olivat katselemassa maisemia kanssamme. Talossa on koirien ja hevosen lisäksi myös vanha aasi.
Tilan piha on melko avara ja viihtyisä. Se on tehty oleskeluun. Huoneet on sisustettu tyylikkäästi vanhaan malliin. Casa Velha da Aldeia on tilan nimi. Sinne pääsee portista.
Tässä mennään Algozissa etsimään ruokapaikkaa. A Curva Restaurant tuli ensimmäisenä vastaan. Tarjoilija otti meistä kuvan, kun odottelimme ruokaa.

Algozista ajettiin Silvesiin, jossa otettiin kuvia vanhasta linnasta. Sieltä ajettiin vähän kiertotietä Porto de Lagosin ja Portimãon kautta Alvoriin. Päivä oli puolipilvinen, tuulta jonkin verran ja ylin lämpötila n. 17 astetta.

23.03.16 Algoz - Silves - Portimão - Alvor
Silvesin kaupunki häkyy mukavasti Tunesiin vievältä tieltä. Ylimmällä paikalla on Silvesin linna mahtavine muureineen. Kirkko yleensäkin erottuu selvästi kaupunkikuvassa.
Silvesin pohjoispuolella on viljelyksiä ja kivoja mäkiä, joille johtaa näkyvät tiet. Kaupungin keskustan ohitse ajettiin pienempää tietä Porto de Lagosin kautta Portimãoon. Siellä mainostettiin brasilialaisen Paula Fernandesin konserttia. Olen paljon katsellut Paulan musiikkivideoita.

Torstai 24.03.16 Aamu oli täysin pilvetön. Täysikuu paistoi parvekkeen ikkunasta ja oli laskemassa auringon nousun aikaan. Alin lämpötila oli 10.0 astetta. Peran kanssa tehtiin taas pieni kävelylenkki rannalla, jossa kone pöyhi joka-aamuiseen tapaan rantahiekkaa ja keräili roskia. Vesi oli nyt hyvin alhaalla.

9.50 lähdettiin Alto Golfiin pelaamaan. Lähtöaika oli 10.39, mutta startteri päästi meidät matkaan jo 10.15. Edessämme pelasi saksalaisryhmä, joka pelasi melkoisen hitaasti. Päivi teki ensimmäisellä väylällä birkun ja Pera myöhemmin. Paljon jouduimme odottelemaan ja saksalaisten edessä oli kaksi väylää tyhjää heti 3. väylästä lähtien. Perässämme oli kolme väylää tyhjää, joten pelaajia oli vähän. Pelisää oli mainio, aurinko paistoi ja tuulta vähän. Odottelu kuitenkin rasitti. Kierros kesti silti vain 4h 10min.

Pelin jälkeen palasimme heti hotellille, jossa juhlittiin Päivin ja Peran birkkuja. Sitten käytiin Sadun ja Peran kanssa InterMarchessa täydentämässä ruoka- ja juomavarastoja pitkäperjantain varalle. Ihmettelin oluiden hinnoittelua. Puolen litran Sagres-oluttölkki (5.0 %) maksoi 1.09 euroa, kun taas samankokoinen Kings-tölkki (4.5 %) maksoi 0.49 euroa eli alle puolet.

Ruokaa laitettiin huoneissamme. Päivän ylin lämpötila oli 21.0 astetta ja päivä oli ehkä reissun paras sään suhteen.

24.03.16 Alvor - Alto Golf
Täysikuu korosti mukavasti auringon nousun aiheuttamaa punaa taivaalla. Vesi käy välillä aika ylhäällä maininkien ja nousuveden vuoksi. Kone tasoitteli rantahiekkaa joka aamu ja keräili samalla roskia.
Alto Golfin ykköstiillä alkoi pensas kukkia kivasti vaaleanpunaisena. 3. väylällä joutuu usein odottelemaan pitkään, koska se on lyhyt par 5. Pera odottelee oikealle kääntyvällä dog-legväylällä.

Perjantai 25.03.16 Nyt oli pitkäperjantai ja aamu oli jälleen pilvetön ja taivaanranta joka puolella punertava ennen auringon nousua, Alin lämpötila oli 9.6 astetta. Peran kanssa käytiin rantakävelyllä ja nyt mentiin Alvoriin päin aina karavaanialueen kohdalle. Koiran kanssa liikkujia oli paljon. Alvor Atlánticon respassa juteltiin tytön kanssa liikunnasta ja hän kertoi, että Lagoassa koulujen liikuntatunteihin kuuluu myös golfin opettelu ja kokeilu. Muuten golfin peluu ei ole vielä kovin suosittua portugalilaisten keskuudessa.

25.03.16 Alvor
Joinakin aamuina simpukan kuoria oli rannalla paljon, joinakin taas ei. Pera etsii poispääsyä keskeneräiseltä kävelysillalta. Dom Joao II:n puistossa rantatuolit odottelevat auringonpalvojia.

09.45 lähdettiin taas pelaamaan Alto Golfiin. Tiiaikamme oli 10.48, mutta pääsimme lähtemään etuajassa 10.20. Nyt edessä ei ollut kovin hitaita pelaajia, vaikka hieman jouduimmekin odottamaan. Peli eteni kuitenkin hyvin. Sää oli hieno eikä tuultakaan ollut paljon. Birkkuja ei tehty, mutta muuten hienoja suorituksia tuli. Kierros kesti tasan 4 tuntia. Siitäpä syystä poikettiin klubin terassille ottamaan kahvia/olutta, yhteensä 10 euron edestä.

25.03.16 Alto Golf
18. väylällä touhusi griinillä harvinainen yksinpelaaja. Loma-asuntoja on aika lähellä 2. väylää avauksessa. Toiletti on turhan näkyvä 14. väylällä, mutta hyvä tähtäyskohde.
14. tiin vieressä on varikko ja vesiallas, jonka takana näkyvät 16. ja 18. väylä. Päivin ja Sadun avaukset 15. väylällä olivat melko identtiset tulokseltaan kuten hyvin usein. Vähän erikoinen ja hämäävä kuva 16. väylältä. Pelaaja on vasuri, joten ei hän lyö kohti kaupunkia.
Alton 16. väylä on keltaiselta tiiltä 555 metria, kuten Ruukin 14, mutta takatiiltä vain 570 metriä. Griini on tällä pitkällä väylällä melko tasainen, joten sillä ei aiheuteta lisäongelmia. Satu puttaa päätösväylän suurella ja tasaisella griinillä terassilla olijoiden silmien alla.

Kämpälle päästyämme kävin Orange-marketissa ostamassa hieman ruokaa ja sillä aikaa Päivi lämmitti edellisen päivän tähteitä. Pera ja Satu kävivät sitten meillä kahvilla ja jäätelöllä, jonka kävin pikaisesti ostamassa kaupastamme. Sen jälkeen lähdin Peran kanssa kävelylle Prainhan rantakallioille, jossa ihmettelimme luonnon rakennelmia. Muitakin ihmettelijöitä oli vielä ennen auringonlaskua paikalla. Palatessamme poikkesimme oluella O'Luis-ravintolassa rannalla. Katselimme liitovarjoilijoiden laskeutumista rannalle ja palasimme sitten hotellille. Peran ja Sadun luona kävin vielä yömyssyllä.

Päivä oli hieno ja ylin lämpötila oli 21.1 astetta. 20.00 lämmintä oli enää 14.4 astetta ja länsituuli oli heikkoa.

25.03.16 Alvor
Lokit parveilivat nyt Prainhan kallioiden yllä. Kalliota oli rannalla hieman eri värisenä. Perankin oli pakko kumarrella kulkiessaan aukon läpi.

Lauantai 26.03.16 Aamu oli melkoisen selkeä ja yön alin lämpötila oli 9.6 astetta. Kauempana merellä näkyi ensimmäistä kertaa hieman suurempi laiva. Rannalla käytiin taas kävelyllä Peran kanssa ja ihmeteltiin luonno aikaansaannoksia.

26.03.16 Alvor
Erikoinen laiva lillui kaukana. Liekö ollut joku tutkimusalus. Rantahiekassa näkyi aamuisin lokkien tallustelun jälkiä. Nyt lokkiparvi oli rantahietikon yläosassa Dom Joao II:n kohdalla.

Rantakävelyn jälkeen 10.45 lähdettiin Vale da Pintaan pelaamaan. Tee-off oli 11.51, mutta porukoita oli jäänyt pois ja pääsimme lähtemään 11.20. Edessä oli kyllä pelaajia riittävästi, joten jouduimme taas odottelemaan aika paljon. 5. väylällä oli kaveri, joka keräsi rahaa lapsille SOS-lapsikylää varten. 4 hengen porukka maksoi 10 euroa ja lähimmäksi lippua saanut sai valita palkinnon erilaisista tuotteista (palloja, pyyhkeitä, lippiksiä ym. pientä). Otin pyyhkeen. Sisääntulossa satoikin hieman, mutta se ei onneksi kestänyt kauan. Kierros kesti 4h 35min. Pelin jälkeen ajettiin suoraan hotellille ja laitettiin ruokaa.

Illalla 18.00 mentiin Sadulle ja Peralle, jossa juotiin kahvit lisukkeineen ja juteltiin mukavia muutama tunti.

Päivän ylin lämpötila oli 17.8 astetta. Aamulla oli kirkasta, mutta iltapäivällä pilvistyi ja satoikin hiukan. Tuuli oli melkoisen voimakas.

26.03.16 Vale da Pinta

Vale da Pintassa on vanhoja oliivipuita paljon. Pallo voi mennä puun sisään, mutta valuu onton sydämen kautta alas.
Satu on joutunut bunkkeriin 4. väylällä. Siinä griini on kaksitasoinen ja griinin takana jyrkkä penkka ylös. Peran draivi 9. tiillä on lähtenyt kohti pelaajia. Pallo näkyy kuvan keskellä puun kohdalla ja suunta on hyvä.
12. väylän griini on hankala. Se on oikein vino kaksitasoinen ja joka puolella on syviä bunkkereita. 13. väylän lampi ja sen takana oleva pitkä bunkkeri yrittävät hillitä griiniä kohti lyömistä. Repairia on alussa paljon ja varsinkin naisten peliin se vaikutti kovasti. Pera haki pallot sieltä.

Sunnuntai 27.03.16 Yöllä siirryttiin kesäaikaan. Aamu oli selkeä ja yön alin lämpötila oli 12.6 astetta. 9.00 lähdettiin Peran kanssa aamulenkille. Käveltiin rantaa pitkin aallonmurtajalle asti ja siitä niemen toista puolta hiekkatietä ja puusiltoja pitkin Alvorin kylälle. Moottoriliitäjät valmistautuivat rannan lähellä liitoon. Kylän läpi mentiin InterMarchen kautta 0.90 euron oluille Snack Bar Suicaan. Koko lenkille tuli mittaa 7.7 km.

27.03.16 Alvor
Nyt ollaan kävelyretkellämme jo aika lähellä aallonmurtajaa. Aallonmurtajan vieressä otettiin sitten selfie todisteeksi. Hotelliltamme tänne on matkaa 3 kilometriä ja hiekassa käveltiin.
Pyöräilijöitä oli paljon tässä niemessa hyvällä hiekkatiellä. Oli laskuveden aika ja satamaan johtava vesiväylä oli melkein kuiva. Rantaan oli kasattu kivistä mukavia kekoja liikkujien iloksi.
Iso komea marmorilohkarekin makasi tien penkassa. Kovin on kuivaa tämä vesialue. Pohja näytti mutaiselta kauempana. Mutta hyvin näkyi simpukoita etsivää miestä kannattavan.
Quinta de Rocha ja erikoisen näköinen rakennus. Osa matkasta käveltiin puusiltaa pitkin ja helppoa se oli. Alvorin sataman lähellä ollaan jo ja siellä lilluvat veneet.
Meren rannan puolellakin näkyi simpukan kerääjiä. Vesijättömaan kasvusto on värikästä ja tämä kukka eritoten. Ponta de Medo Granden opastaulussa näytetään kävelyreitit.

Iltapäivällä lähdettiin koko porukalla syömään kylälle. Captain's Table oli ravintola, jossa söimme Päivin kanssa sardiinit. Hyviä olivat. Sitten käveltiin rannan kautta kävelykadulle, jossa poikettiin Snack Bar Albarissa nauttimassa Irish Coffeet/Caipiroskat. Sieltä käveltiin sitten hotellille, jossa siivoojat eivät vieläkään olleet käyneet. 2 krt/vk on ollut sovittu siivoustahti.

Päivä oli hyvin aurinkoinen, mutta iltapäivällä alkoi taas tuulla. Ylin lämpötila oli 18.6 astetta.

27.03.16 Alvor
Iltapäivällä mentiin satama-alueelle eri reittiä. Captain's Tabe-ravintolassa tutustutaan ruokalistaan. Tiskillä oli iloinen veijari mainostamassa hyvää viiniä.
Captain's Table tuntui olevan suosittu ja hyvä ravintola. Hyviä ravintoloita löytyy varmasti muitakin, mutta ei ehditty testata. Vettä oli nyt paljon enemmän kuin aamulla kävellessämme.
Kovin rauhallista näytti olevan vielä ennen varsinaista sesonkia. Snack Bar Albarissa otettiin Päivin kanssa paikalliset caipiroscat. Auringonlasku piti taas kerran kuvata värikkyytensä vuoksi.

Maanantai 28.03.16 Nyt oli taas viileämpi yö, minimi 8.5 astetta. Sää oli melkein täysin selkeä aamulla 07.25 ja aurinko nousemassa. Meri pauhasi edelleen voimakkaasti, mutta tuulta ei juuri ollut. Peran kanssa käytiin normaaliin tapaan kävelyllä rannalla. Nyt ei simpukan kuoria rannalla näkynyt juuri nimeksikään, kun joinakin aamuina niitä on ollut läjäpäin.

10.45 lähdettiin pelaamaan ensimmäinen kierroksemme Gramacho Golfissa. Tällä kertaa päästiin pelaamaankin ja tee-off oli 12.09. Ennen sitä otettiin klubilla kahvit ja leivonnaiset. Pelaamaan päästiin muutama minuutti aikaisemmin 12.05. Kenttä on hyvin mäkinen ja kumpareinen. Monilla väylillä on kaksi griiniä tai kaksoisgriini. Nyt olivat näillä pelissä vasemmanpuoleiset griinit. Lyhyitä par-4 väyliä on useita ja kentän kokonaispituus keltaisilta on vain reilut 5200 metriä. Sokkoväyliä on myös useita, mutta kenttä on erittäin kaunis ja mielenkiintoinen. Edessämme pelasi 3 pojan ryhmä, mutta aika paljon jouduttiin odottelemaan. Lopussa heidän vauhtinsa parani ja kierros kesti 4h 15min. Päivin kanssa teimme kumpikin yhden birkun. Tein reissun tähän asti parhaan kierroksen. Sää oli hieno koko kierroksen ajan, vaikka tuulta olikin välillä aika paljon.

Hotellille palattiin Lidlin kautta, josta ostettiin tarvittavia ruokatavaroita. Huoneessamme juhlimme sitten tovin birkkujamme, jonka jälkeen laitettiin maittava ateria.

Päivä oli aurinkoinen ja ylin lämpötila oli 19.8 astetta.

28.03.16 Gramacho Golf
Joskus oli onkijoita rannalla aamulla kävelymme aikaan. Nyt valmistaudutaan ensimmäiselle kierroksellemme Gramacho Golfissa. Aloitustii on aivan klubitalon edessä, vain tie ja palmut erottavat.
1. väylä on avaran näköinen par 4, jossa on kaksi griiniä. Nyt pelattiin vasemmalle. Tässä saa jo heti esimakua tuleviin väyliin, kentän korkeuseroihin ja kauneuteen. 2. väylä on par 5, jossa on kyllä tilaa, mutta nuo pari puuta ovat avauksen tiellä.
5. väylä pelataan melkoiseen ylämäkeen, jossa griini on piilossa kummun takana. Tältä väylältä saa hyvän kokonaiskuvan tulevista väylistä. Kenttä on melko avara. Peran avauslyönti on notkossa. Klubitalo ja 1. tii palmuineen näkyvät taustalla.
7. väylä on alamäkeen pelattava par 3, jossa oikealla oleva rinne heittää pallot alas. Seuraava par 3, 10. väylä, on mielenkiintoinen. Iso alamäki, vesieste ja jyrkkä rinne. 11. väylä on yksi kentän mielenkiintoisimpia. Oikealle pelattu avaus on hyvä.
Griiniltä näkyy hienosti edellisen väylän lampi ja 12. väylä, jossa sama lampi on harmina. 12. väylä on 427-metrinen par 5, jossa toinen lyönti lyödään sokkona ja griini on haastava. 14. väylä on myös sokkoväylä. Melkein heti keskellä näkyvän puskana takaa on alamäki griinille.
15. väylä on taas alamäkeen pelattava par 3, jossa on kaksi griiniä. nyt pelattiin vasemmalle. 16. väylä on tasainen par 4. Kuvan keskellä näkyy Pintan 7. tii, josta otin kuvia tänne päin. Seuraava väylä on tosi mielenkiintoinen lyhyt par 4, Griini on pienen lammen takana.
Kuva 18. tiiltä kohti 17. tiipaikkaa ja tässä näkyy parhaiten 17. väylän luonne. Viimeinen väylä on suora par 5, jossa loppu mennään ylämäkeen isolle griinille. Klubitalo terasseineen on heti ison kaksoisgriinin takana odottelemassa juomineen.

Tiistai 29.03.16 Selkeä aamu taas ja alin lämpötila 10.1 astetta. Taivaanranta oli taas kauniin punertava joka puolella ennen auringonnousua. Aamulenkki jäi nyt tekemättä, koska 09.30 lähdettiin pelaamaan.

20 minuutin ajon jälkeen oltiin jo 8. kertaa pelaamassa Vale da Pinta. Tämä oli reissun viimeinen peli sillä kentällä ja nyt tuntui olevan hiljaisin päivä. Vajaita flaitteja oli edessämme ja pääsimme lähtemään 10.27. Peli eteni selvästi parhaiten eikä odottamista juuri tullut. Kelikin oli hyvä, aurinko paistoi ja tuulta ei juuri ollenkaan, ennen kuin muutamalla viimeisellä väylällä. 17. reiällä (par 3) jouduimme ensimmäisen kerran odottamaan hetken, mutta loppu sujui taas hyvin. Kierros kesti 3h 53min. Oma tulokseni oli reissun paras eli 84, sama kuin eilen Gramachossa.

29.03.16 Vale da Pinta
Kuu on pienentynyt huomattavasti edellisestä täysikuukuvasta. Aamu näytti kivalta. Vale da Pintan viimeinen valmistautuminen, taustalla näkyy 11. griini. Pelikaverini lähestyvät. Nämä inhottavat bunkkerit ovat 2. griinin riesana.
Aika kiva kuva Gramachon 16. väylästä, jonka griini on vain 180 metrin päässä tästä 7. takatiistä. Kuva 11. griiniltä tiille ja 1. väylälle päin ja takana näkyy hieman nuitakin väyliä. Tässä näkyy 15. griinin iso monimuotoinen bunkkeri 16. tiiltä kuvattuna.
Satu ja Pera 16. väylällä ja minä olen suojassa puun takana. 18. väylällä on myös hyvin pitkä väyläbunkkeri puolivälissä. Tällainen näkymä avautuu raffista vasemmlta kohti 18. griiniä.

Pelin jälkeen lähdettiin heti kohti Alvoria, mutta nyt ajettiin Ferragudon kautta Portimãoon ja sieltä rannan lähellä Praia de Rochen kautta hotellillemme. Sadun kanssa käytiin saman tien InterMarchessa ostoksilla ja sillä aikaa Päivi laittoi ruoan.

Pienen tauon jälkeen käytiin Päivin kanssa kävelemässä rannalla. Porukkaa oli paljon, vaikka tuulikin melko navakasti. Myöhemmin illalla käytiin Sadun ja Peran luona juttelemassa.

Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, vaikka tuulta olikin iltapäivällä. Ylin lämpötila oli 20.1 astetta.

29.03.16 Alvor

Rakennusarkkitehtuuria Praia de Rochassa Portimãon vierellä.
Päivi rantakävelyllä Prainhan rantakallioiden luona. Nyt oli enemmän auringonottajia rannalla kuin koko reissun aikana.

Keskiviikko 30.03.16 Taivaalla oli hieman pilviä 07.00, mutta kuu kuitenkin näkyi. Alin lämpötila oli 11.0 astetta. Taivas kirkastui kohta auringonnousun jälkeen. 08.30 oli aamukävelyn aika. Ranta oli nyt melko pehmeä vesirajaan asti.

10.30 lähdettiin pelaamaan Silves Golfiin, jossa lähtöaikamme oli 11.45. Perille päästiin reilussa puolessa tunnissa, koska sillalla oli osassa vain yksi kaista käytössä. Kahvit ehdittiin juoda hyvin ja syödä jäätelöt klubilla. Edellämme lähti suomalaisryhmä ja me pääsimme matkaan 11.27. Peli sujui aika hyvin eikä odotteluja tullut kuin par-3 väylillä. Tuulemaan alkoi melkein samaan aikaan kuin pääsimme aloittamaan. 17. väylällä, par-5 488 metriä ja aika kova vastatuuli, tein birkun.

Pelin jälkeen ajettiin suoraan Alvoriin ja kävin Orangessa, sitten InterMarchessa ja vielä kerran Orangessa ostoksilla. Orangessa on hyvin vähän ruoka-aineksia. Satu ja Pera kävivät birkkupaukuilla ja sen jälkeen Päivi laittoi ruokaa.

Päivä oli melko aurinkoinen ja ylin lämpötila oli 19.1 astetta. Tuuli oli aika kovaa illan koittaessa.

Portugalissa ihmetyttää erityisesti liikennekulttuuri. Kaikki ajavat reilua ylinopeutta, koska valvontaa ei ole. Piittaamattomuus näkyy muutenkin. Liikenneympyröitä on paljon ja niissä oiotaan kaistoja noudattamatta, vaikka muitakin autoja olisi mukana. Ohituksia tehdään omituisesti. Ainut positiivinen puoli on se, että suojatielle aikovalle jalankulkijalle annetaan tietä hyvin.

30.03.16 Silves Golf
Ison sillan kohdalla oli flamingoja joka aamu aterioimassa. Silvesin 1. väylän griini on iso, mutta aika leppoinen. 9. griinin vieressä seisoo kivien päällä peura.
Tässä on lähikuva väylän vahdista pensaikon yläpuolella. Kauempana on 8. väylä ja lähempänä lyhyt mutkainen 11. väylä. Enpähän tälläkään kertaa voinut olla ottamatta kuvaa 13. väylästä.
Tästä kohtaa pääsin yrittämään toisella päälle, mutta epäonnistuin. Pera tositoimissa 14 väylällä eikä hänkään onnistunut. 15. griinin takana näkyy vanhoja pengerryksiä viljelyksiä varten.

Torstai 31.03.16 Taivas oli selkeä ja alin lämpötila 10.8 astetta. Heti aamusta tuuli oli melkoinen. 08.30 lähdimme Peran kanssa aamulenkille. Nyt tehtiin 2.3 km:n lenkki puistoalueen ympäri Pestana Alvor Parkin ohi ja sitten rantapolkua pitkin takaisin hotellille.

10.30 lähdettiin ajelemaan taas Silves Golfiin, jossa meille oli varattu lähtöaika 12.00. Nyt pääsimme lähtemään etuajassa 11.37 ja peli sujui aika hyvin, vaikka varsinkin par-3 väylillä odoteltiin. Tuuli oli sen verran voimakas, ettei oikein T-paidassa pärjännyt. Peliinkin se tietysti vaikutti. Kierros kesti kuitenkin vain 4h 02min. Suorinta tietä ajettiin hotellille.

31.03.16 Silves Golf
Silvesin 2. tiin ja naapurissa olevan tilan välissä on rivi korkeita tuijia. Siistin 5. väylän griini ja takana näkyvä Silvesin korkkitehdas. Peran avaus karkasi 5. väylällä, mutta hyvin siitä pääsi jatkamaan.
Porukkaa saapumassa 13. väylän griinille. Illalla taivas taas punertui auringon laskiessa. Keilahallilla oli aika hiljaista illan hämärtyessä.

Huoneessamme laitettiin taas ruokaa ja nautittiin se rauhallisesti. 17.40 tulivat Pera ja Satu meille kahville. Iltaa vietettiin kahdestaan.

Päivä oli aurinkoinen, mutta ehkä myös tuulisin päivä koko reissulla. Ylin lämpötila oli 19.1 astetta.

Perjantai 01.04.16 Taivas oli aamulla täysin pilvetön. Alin lämpötila oli 9.8 astetta. Tuuli oli olematonta. 08.30 lähdimme taas Peran kanssa aamukävelylle. Nyt käveltiin rantapolkua Pestana South Beachin ohi kylälle uusia katuja. Rannalla olivat siltojen lankuttajat hommissa. Kävin InterMarchessa tekemässä pieniä ostoksia. Se on auki 08.00 - 22.00. Kaupasta käveltiin suoraan hotellille.

10.00 lähdettiin pelaamaan Gramacho Golfiin reissumme viimeinen peli. Tee-off oli 11.15, mutta pääsimme pelaamaan 11.07. Peli sujui, mutta kunnon tulosta ei tullut. Kierros kesti aika normaalit 4h 30min. Klubilla syötiin kevyehköt ateriat, jotka riittiväät täksi päiväksi.

01.04.16 Gramacho Golf
Gramachon ja Vale da Pintan golfseura on Carvoeiro Golfe & Country Club. Täällä kasteltiin päivällä griinejä vesiletkuilla kuten tässä 18. griiniä. 1. väylä pelattiin nyt oikeanpuoleiselle griinille toisin kuin edellinen peli.
2. väylä pelattiin myös nyt oikeanpuoleiselle. Bunkkereita riittää. 4. väylällä on vain yksi iso griini, jonka edessä on pari bunkkeria. 5. tiille käveltiin klubin ohi ja tämän liikenneympyrän kautta.
12. griini ja 13. väylä kuvattuna mäeltä 5. griinin luota. Päivi tutkii etäisyyttä griinille 9. väylällä mantelipuun edessä. 10. väylä oli nyt paljon vaikeampi, kun lippu oli griinin takaosassa.
10. griini nähtynä 11. tiiltä. Vesi tuntuu nyt olevan lähempänä. Edellinen par 3, 7. väylä, 12. tiiltä nähtynä. Satu lyömässä veden ääreltä 13. väylällä.
14. väylä pelattiin nyt oikealla olevalle griinille. Tässä näkyvät molemmat. Kuva 14. griiniltä tulosuuntaan antaa kuvan väylän loppuosasta. Terassilla viihtyivät monet, vaikka olikin hiukan kylmää tuulen vuoksi.

Paluumatkalla käytiin Agua Portimão Jumbo ostoskeskuksessa, jossa tapasin hotellimme respan Joanan. Sieltä palasimme aivan uutta tietä hotellillemme. Iltaa istuttiin Sadun ja Peran huoneessa keskustellen reissun hyvistä ja huonoista puolista.

Päivä oli aurinkoinen ja tuulta vähän. Ylin lämpötila oli 20.0 astetta.

Lauantai 02.04.16 Aamu oli nyt vähän pilvisempi, mutta poutainen sää jatkui. Alin lämpötila oli 9.6 astetta. Heti aamusta tein lähtöselvityksen TAP:lle ja myöhemmin laitoin viestiä respaan, josta sain boarding passit tulostettuna. 08.30 lähdettiin totuttuun tapaan aamukävelylle Peran kanssa. Nyt kierrettiin taas puistoalue, mutta mentiin Pestana Alvor Parkin pohjoispuolelta liikenneympyrään, josta palattiin hotellille, Aurinkokin pilkahti välillä, mutta vielä 11.30 oli pilvistä eikä lämpötilakaan ollut kuin 13.1 astetta.

Puolen päivän jälkeen kävimme Päivin kanssa rantakävelyllä, kun taas Satu ja Pera lähtivät tankkaamaan auton. Rannalla oli onkikilpailu, jossa osanottajia oli pienin välein numeroiduilla paikoilla. Aurinkokin alkoi paistaa ja ilma lämpeni selvästi 17 asteeseen. Sitten laitettiin hieman ruokaa tähteistä ja juotiin kahvit. Golfbägit saatiin pakattua nopeasti ja matkalaukkukin suurelta osin.

16.20 Satu ja Pera kävivät meillä tyhjentämässä juomavarastoja kanssamme. 17.00 käytiin heillä skumpalla päättyvän golfreissun kunniaksi. Sen jälkeen selvitettiin huoneittemme laskut respassa ja lähdettiin porukalla syömään Restaurant China Grande Muralhaan. Ruoka oli taas erinomaista ja päätteeksi tuli vielä pari kierrosta portoa.

Iltapäivä oli melkoisen tuulinen. Ylin lämpötila oli 18.1 astetta.

02.04.16 Alvor
Joka aamu taivas oli erilainen. Nyt nouseva aurinko värjäsi pilven punertavaksi. Pestana Alvor Park sijaitsee puistoalueen pohjoispuolella rauhallisella paikalla. Osalle rannan ravintoloista on kadun varrella komeat opasteet. Kahdessa käytiin dyömässä.
Tänään puolen päivän aikaan kilpaonkijat valtasivat hiekkarannan. Tällaisella pitkävapaisella virvelillä kalastus tapahtui. Satu ja Päivi olivat vakavina viimeisellä visiitillä tähän ravintolaan.
Miehiltä irtosi vähän hymyn karetta toiseen otokseen. Ystävällinen ja kiva kiinatar tarjoili meille joka kerta. Hyvästit China Grande Muralhalle ainakin toistaiseksi.

Sunnuntai 03.04.16 Yö oli lämmin. Aamulla 06.00 oli lämmintä 12.4 astetta ja sää oli melko pilvinen. Tavarat oli viimeistelyä vaille pakattu, joten 07.00 olimme valmiit ahtamaan ne autoon ja aloittamaan kotimatkan. Päätä piti raapia, mutta saimme kuitenkin taas tavarat mahtumaan kyytiin. Pera kävi puikkoihin ja 07.20 lähdimme liikkeelle kohti Faroa. Eikä aikaakaan, kun ensin oli välillä hyvin sumuista ja sitten alkoi sataa. Onneksi sadekuuroja oli vain alkumatkasta.

03.04.16 Alvor - Faro - Lissabon - Amsterdam

Aamu oli hieman pilvinen, mutta kyllä kuu näkyi.
Matkalla Faroon oli kuitenkin sumua ja sadetta. Faron kentällä odotellaan tavaroiden jättämistä.
Turvatarkastuksen valtava jono päästiin ohittamaan. Mulligan's Pubissa saatiin nauttia aamiainen. Faron lentoasema jää taakse ja lennot kotiin alkavat.
Lissaboniin laskeuduttiin pitkän sillan näkyessä. Rotisserie Versaillesissa ehdin ottaa oluen. Hediard oli vähän hienompi viinipaikka, ei ollut olutta.

Faron kentälle saavuttiin 08.15 ja Guerinin autovuokraamo löytyi hyvin tekemäni ennakkotyön vuoksi. Kaveri tarkasti auton ja kävimme sitten maksamassa. Moottoritiemaksuja meillä oli etukäteen maksettu 18.50 € ja lisää piti maksaa 9.60 €. Sitten raahasimme tavarat lähtöhalliin, jossa lähtöselvitys avautui vasta 09.20. Pääsimme ensimmäisenä pudottamaan tavaramme läpi ja turvatarkastuksessa oli valtaisa jono. Yksi nainen tarkasteli siinä boarding passit ja ohjasi meidät jonon ohi suoraan läpivalaisulaitteille. Boarding passissamme luki "FAST". Mulligan's-baarissa söimme aamiaisen ja 11.00 pääsimme TAP:n Airbus A319-koneeseen. Putkelta se lähti 11.14 ja nousi ilmaan 11.22 täysin aikataulussa.

Lissaboniin laskeuduttiin 11.51 ja putkelta mentiin bussiin, joka vei meidät transithallille. Siellä istuimme Hediard-baariin, josta ei saanut olutta. Toiset ottivat vettä/limsaa ja vesi maksoi 2.60€. Minä etsin läheltä Rotisserie Versailles-baariin, jossa iso olut eli caneca maksoi 4.95 €. TAP:n Airbus A320-koneeseen päästiin vasta 14.06, koska se tuli putkelle myöhässä. Lähtöaika olisi ollut 14.15, mutta kone lähti putkelta vasta 14.34 ja nousi ilmaan 14.49. Alkoi tuntua siltä, että emme ehdi Amsterdamissa Finnairin koneeseen, koska aikataulun mukaan vaihtoaikaa oli vain 40 minuuttia. Amsterdamin Schipholiin laskeuduttiin kuitenkin melkein aikataulussa 18.17, mutta koneen rullaaminen putkelle kesti yli 15 minuuttia. Näin Finnairin koneen odottelevan jo toisessa siivessä samalla kohtaa. Kävelymatkaa sinne oli n. 1 km ja vauhdille mentiin portille. Koneen virallinen lähtöaika oli 18.40 ja juuri siihen aikaan saavuimme portille. Siellä Finnairin henkilökuntaa oli meitä odottamassa ja pääsimme Airbus A321-koneeseen. Perässämme tuli vielä yksi pariskunta samalta lennolta. Kone lähti putkelta 19.06 ja nousi ilmaan 19.16.

03.04.16 Amsterdam - Helsinki
TAP:n kone, jolla tultiin, oli kilometrin kävelymatkan päässä Finnairin koneesta. Amsterdaminkin valtava lentokenttä jää taakse ja viimeinen lentoetappi kohti kotia alkaa. Kaksi tyytyväistä lomalaista palaamassa kotiin hienon loman jälkeen.

Helsinkiin laskeuduttiin 22.11, jossa totesimme, että matkatavarat eivät olleet mukana, mikä ei ollut yllätys. Selvittelyn jälkeen hyvästelimme matkakaverit ja ajoimme taksilla 1.5 asteen kesäkelissä Olariin, jonne saavuttiin 23.20. Taksi maksoi 56.30 €. Kiva matka oli taas kerran takana.

P.S. Bägit ja matkalaukku toimitettiin kotiin tiistaina 5.4. 15.30.

Yleistä Alvorista

matka

Alvoriin Portugalin Algarveen ei aina ole kovin yksinkertaista mennä. Suoria lentoja Suomesta Faroon ei taida nykyään juuri olla ja kun TAP on vähentänyt lentojaan Helsingistä Lissaboniin, ei matkustaminen ole aivan yksinkertaista. Yleensäkin on melkein mentävä Lissabonin kautta. Sieltä ajaa vuokra-autolla melkein samaan aikaan etelärannikolle moottoritietä kuin lentämällä Faroon. On kuitenkin huomioitava, että moottoriteillä on tiemaksut. Nykyään ne kerätään automaattisesti suoraan autoon ja maksetaan vuokraamolle. Omatoimimatkalla golfarin kannattaa käyttää golfmatkoja järjestäviä toimistoja, koska heillä on hyviä golfpaketteja. Greenfeet ovat paikanpäältä hankittuna kalliita ja näillä toimistoilla on sopimuksia hotellien ja kenttien kanssa, joten he saavat pelipaketit paljon edullisemmin kuin yksityinen. Ainakin Pestanalta saa itsekin ostettua edullisia majoitus- ja pelipaketteja. Golfhotelleja on runsaasti ja niillä on varmaan myös sopivia greenfeepaketteja.

valuutta

Portugalin valuutta on euro. Joka paikasta löytyy automaatteja, joista voi nostaa rahaa kerrallaan suunnilleen saman verran kuin Suomessakin.

hotellit

Eritasoisia hotelleja löytyy vaikka kuinka paljon. Usein golfpaketeissa hotelli on jonkun kentän yhteydessä ja näin melko kaukana kylistä, ravintoloista, kaupoista ja muista palveluista. Kannattaa etukäteen tutustua hotellin sijaintiin, koska tarjolla on kyllä muitakin. Ainakin meidän käyttämässä apartmenthotellissa Pestana Alvor Atlantico palvelu oli ystävällistä ja hotelli oli siisti. Palvelu tosin rajoittui päivään ja iltaan. Öisin henkilökuntaa ei ollut. Vieraat olivat pääosin golfareita Ruotsista, Saksasta, Brittein saarilta ja muualta Euroopasta. Suomalaisia oli aika vähän. Sijainti oli palveluiden suhteen hyvä. Alvorin kylä oli lähellä ja sieltä löytyi runsaasti ravintoloita ja kauppoja. Muutenkin kylä oli viihtyisä. Hotellimme negatiivisiin asioihin kuului se, että tallelokero ei ollut ilmainen. Sen sai kuukaudeksi 60 eurolla. Huoneen tason kanssa kannattaa olla tarkkana.

kielitaito

Portugalissa ainakin pärjää melko hyvin englannilla. Espanjaa he ymmärtävät vielä paremmin.

liikenne

Liikenne taajamissa on ruuhkaista. Ainakin Algarvessa paikalliset ajavat älyttömän kovaa vauhtia. Nopeusrajoituksia on, mutta niitä ei valvota, joten niitä ei myöskään noudateta. Varovainen pitää olla. Kiertoliittymiä on paljon ja niissä on oltava erityisen varovaisia, koska paikalliset oikovat paljon eivätkä välitä kaistoista. Jalankulkijoita kuitenkin kunnioitetaan ja aina annetaan tilaa suojatiellä. Opasteviittoja on paljon, mutta usein ne ovat aika pieniä. Golfkentille opasteet alkavat vasta aika lähellä kenttää, joten navigaattorista on suuri apu.

ihmiset

Ihmiset ovat etupäässä hyvin ystävällisiä. Turisteja on paljon ja palvelut ovat turistipaikoissa usein muualta tulleiden ihmisten tarjoamia, joten etnistä kirjavuutta on paljon. Näin ollen suunnilleen kaikki osaavat englantia.

ravintolat

Ulkomaalaisten pitämiä ravintoloita on paljon, mutta paikallisia kuitenkin suurin osa. Italialaisia, kiinalaisia, intialaisia, brittiläisiä, saksalaisia ym. löytyi kuitenkin. Hintataso vaihtelee runsaasti, mutta Alvorissa ravintolat olivat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa. Osassa sai kunnollisen kookkaan ja maukkaan liharuoan juomineen n. 15 eurolla henkeä kohti. Olut ja viini olivat paljon halvempia kuin Suomessa.

golfkentät

Golfkenttiä on todella paljon. Pestana-ketjulla, jota käytimme, on Algarven alueella 5 kenttää, joille pakettiimme kuului vapaa pelioikeus: Alto Golf, Gramacho Golf, Silves Golf, Vale da Pinta Golf ja Vila Sol Golf. Vila Sol on 27-reikäinen, muut 18-reikäisiä. Muut neljä kenttää on myös melko lyhyitä, keltaisilta 5200 … 5300 metriä. Vila Solin kentän kaikki yhdistelmät ovat yli 5900-metrisiä. Kentät ovat melko mäkisiä, mutta ei Aurinkorannikon monien kenttien tapaisia. Hyvin pärjäsi kaikilla kentillä ilman autoa. Greenfeet ovat melko lailla samansuuruisia eri kentillä, yksittäin hankittuna 100 euron molemmin puolin. Kentät ovat ruuhkaisia, joten peliajat kannattaa varata ajoissa, mieluiten 2-3 kuukautta ennen matkaa. Pestanan kentille kannattaa vähintään ensimmäinen viikko varata Suomesta käsin ja loput heti perille päästyä Pestanan hotellista. Golfauton hinta oli kaikilla käyttämillämme kentillä 35-40 euroa ja kärryt 6 euroa. Kentät ovat hyväkuntoisia ja kauniita ja maisematkin hienoja. Pelinopeus ruuhkaisuudesta huolimatta oli melko hyvä. Kierros kesti enimmilläänkin alle 5 tuntia, yleensä 4 - 4.5 tuntia vaikka odottelemaankin jouduttiin.

sää

Aurinko paistoi joka päivä ja pilvistä oli vain muutamana päivänä. Muutaman kerran satoi, mutta haittaa lyhytaikaisista sateista ei ollut. Tuulta oli runsaasti varsinkin meren lähellä sijaitsevilla kentillä. Aamuisin oli aika viileää, sillä alimmat lämpötilat olivat parvekkeellamme 8 ja 12 asteen välillä. Päivisin oli kuitenkin 17 - 21 astetta. Golfarille keli oli kuitenkin hyvin sopiva tuulta lukuun ottamatta.

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
25.04.2019
Copyright © 2016 - 2019
Esa Hänninen
ejh@diccons.com