RADIO HARRASTUKSENA

RADIOSIVU TILASTOT MAALUETTELO

[Historia] [Luottamustoimet] [Kirjallinen Tuotanto] [KOJE] [Meksikolaisten WWW-sivut] [KOMEX] [Radioaiheisia Linkkejä] [Linkkilistoja] [-Indeksit] [-Kerhot] [-DX-kuuntelijat] [-Jenkit] [-Muun Maailman Asemat]

DX-HISTORIA

DX-kuuntelua olen harrastanut lokakuusta 1965 lähtien. Harrastukseen minut sai houkuteltua luokkakaverini Otto Siippainen, joka on jo ajat sitten itse lopettanut aktiivisen DX-kuuntelun. Asuin silloin Siilinjärvellä, jonne pian muodostuikin suuri, innokas ja aktiivinen paikallisosasto, joka 60-luvun lopulla ja 70-luvulla niitti mainetta suomalaisessa DX-historiassa. Parhaimmillaan paikkakunnalla oli lähes 30 kuuntelijaa.

Varsinkin iberialaisten kuuntelu innosti joukon aktiivisimpia ja niitähän kuului. Opittiin äkkiä kokeilemaan yhä aikaisemmin niiden kuulumista ja onnistuttiinkin hyvin. Tämä aikainen kuunteluajankohta toi kuuluville melkoisen joukon aivan uusia espanjalaisia. Ja muu Suomi oli hämmästynyt. Lausuipa Kari Puusaari historiaan jääneen toteamuksen: "Siilinjärvinensibus tota potia sunt" eli "siilinjärveläisille kaikki on mahdollista". Kuultiin toki runsaasti jenkkejäkin ja lattareita sekä myös aasialaisia, mutta mielenkiinto oli näidenkin kohdalla keskiaaltoasemissa.

Radiot eivät tuohon aikaan olleet kummallisia. Minä tosin sain jo 1966 liikennevastaanottimen Trio 9R-59, joka oli ihan hyvä radio, mutta tarkka taajuuden määritys oli hankalaa. Räsäsen Pekka kuunteli melkein koko aktiiviaikansa hurjia ibsuja Telefunken Bajazzo-matkaradiolla, mutta sen piti olla tietyssä paikassa huoneessa, lähellä "maagista seinää". 70-luvun alussa sain sitten Kai Niemisen veljen tekemän taajuuslaskurin, joka mullisti kuunteluni ensimmäisen kerran. Triokin oli uusittu ollen nyt Trio 9R-59DS, jota käytimme edellisen radion tapaan veljeni Hannu Hännisen kanssa yhdessä. Hyvin kuuntelu onnistui, kuin saimme sovussa jaettua kuunteluvuorot.

Toinen suuri mullistus tapahtui sitten 1972 joulukuussa, kun lähdimme veljeni ja Hannu Niilekselän kanssa historialliselle Suomen ensimmäiselle Lapin peditionille. Markkinassa olimme viikon ahtaassa ja vetoisassa mökissä eväänä melkein pelkästään hernekeittoa. Varusteina oli yksi Trio ja yksi Drake R-4B, johon oli tehty keskiaaltokonvertteri, mutta se ei toiminut Lapin heikoilla signaaleilla päiväsaikaan, jolloin mukavimmat asemat kuuluivat. Näin meillä oli kolmeen mieheen yksi radio päiväkuuntelussa.

Markkinassa peditionilla

Tulokset olivat silti hätkähdyttävät. Alaskalaisia kuului vaikka kuinka paljon, vaikka aikaisemmin Suomessa oli kuultu niitä vain kaksi (KJNP ja KFRB). Lisäksi Albertan ja Brittiläisen Columbian asemat kuuluivat yllättävän hyvin. Tämän jälkeen onkin Lapissa ollut sitten DX-retkueita joka talvi sankoin joukoin. Itsekin olen pyrkinyt pääsemään sinne mahdollisimman usein. 80-luvulla ja sen jälkeen paikkana on ollut sitten Lemmenjoki.

Lemmenjoen kuuntelukeskus

Aktiivinen kuuntelu on kohdallani jatkunut koko ajan huolimatta armeijasta, tekun käynnistä ja naimisiin menosta. Muutama vuosi on ollut melko hiljainen, mutta aina jotain on tullut raportoitua. Sekin inaktiivisuus on kohdistunut kuunteluun, mutta ei koko DX-toimintaani.

Mieluisimpia maanosia ovat olleet aikoinaan Iberia, joka on yhteisohjelmien runsauden vuoksi lässähtänyt melkoisesti ja jäänyt sen vuoksi hieman taka-alalle, Pohjois-Amerikka ja Oseania. Hyviä vastauksia on tullut paljon, mutta ehkä mukavimpia ovat Radio Fiji ja Radio Cook Islands sekä viime vuosien MW-saavutukset KGUM Agana , Guam 567 ja KSAI Saipan 936.


Radio Cook Islands on ollut vaikea kuultava, mutta QSL:n saaminen vasta työn takana oli. Ei toimi enää lyhytaalloilla.


Radio Fiji on kuultu Suomessa vain pari kertaa eikä toimi enää lyhytaalloilla.

LUOTTAMUSTOIMET

Aktiivisena kuuntelijana olen tietysti joutunut mukaan Suomen DX-Liiton toimintaan muutenkin kuin kuuntelijana. Aina olen ollut innokas tekemään kaikenlaisia tilastoja ja sitä touhua on riittänytkin. 70-luvun lopulla toimin DX-clusiven päätoimittajana muutaman vuoden, kunnes muutin 1979 Helsinkiin töihin. Toisen kerran olin DX-clusiven päätoimittajana vuodet 1990...1993 eli neljä vuotta.
Helsinkiin muuttoni sai tietysti aikaan sen, että minut valittiin myös SDXL:n Liittohallitukseen. Muutaman vuoden jälkeen jätin paikkani nuoremmille ja jatkoin Maaluettelotoimikunnassa, tilastojen kokoajana ja Pohjois-Amerikan uutistoimittajana. Näitä tehtäviä hoitelen edelleen.

KIRJALLINEN "TUOTANTO"

Juttuja olen DX-Kuuntelijaan ja nykyiseen Radiomaailmaan toimittanut melkeinpä koko urani ajan. Alkuun toimitin Iberia-palstaa ja kun se loppui, olen tehnyt erillisiä juttuja DX-kuuntelun kaikilta osa-alueilta. Suurimmaksi osaksi jutut ovat kuitenkin sivunneet jenkkikuuntelua tai peditioneja, jotka ovat ollet lähellä sydäntäni jo neljännesvuosisadan. Liiton tekemiin DX-kirjoihin DX-kuuntelun opas" ja DX-kuuntelun maailma" olen väsännyt muutaman jutun.

Omasta mielestä arvokkain "tuotteeni" on kuitenkin KOJE eli Kuultavissa Olevat Jenkit. Tein sitä säännöllisesti parikymmentä vuotta niin, että se ilmestyi alkuun joka syksy ensimmäisille peditioneille. KOJEessa on lueteltu keskiaaltojenkit taajuusjärjestyksessä kolmeen ryhmään jaoteltuina: usein Suomessa kuullut, satunnaisesti Suomessa ja Pohjoismaissa kuullut sekä muut mahdolliset kuultavat. Asemista on mainittu aikavyöhykkeet, lähetysajat, uutisketjut, formatit, sloganit ja muita identifiointia helpottavia detaljeja.

Koska KOJE (Kuultavissa olevat jenkit) on ilmestynyt vain kerran vuodessa, on osa tiedoista jo muutaman viikon kuluttua vanhoja. Sen vuoksi olenkin julkaissut täällä internetissä täydennyksiä ja korjauksia. Olen kerään ne tänne taajuusjärjestykseen ja säilyttänyt kaikki muutokset seuraavan painoksen julkaisemiseen asti. Sitten olikin jo aika siirtää koko helahoito nettiin. Se tapahtui syksyllä 2002. Sama tarina koskee KOMEXia (Kuultavissa olevat meksikolaiset). KOH-sivun (Kuultavissa olevat havaijilaiset) löytyy myös sieltä. Nykyisin näitä kaikkia hoitaa Tapio Kalmi osoitteessa www.tapiokalmi.net/dx/koje/koje1.

Toinen KOJEen tapainen "tuote" on siis KOMEX eli Kuultavissa Olevat Meksikolaiset. Tein sitäkin muutaman vuoden. Siinä on lueteltu taajuusjärjestyksessä kolmeen ryhmään jaoteltuina: kaikki tiedossa olevat meksikolaiset keski- ja lyhytaaltoasemat. Asemista on mainittu aikavyöhykkeet, lähetysajat, uutisketjut, formatit, sloganit ja muita identifiointia helpottavia detaljeja. Toinen osa KOMEXista on esittelee asemat osavaltioittain. Tämäkin on nyt ollut jo vuosia netissä ja Tapio Kalmi hoitaa sitäkin nykyään em. osoitteessa.

Olen kerännyt myös TILASTOJA sivuilleni. Tällä hetkellä siellä on excel-muodossa mw-kuuluvuustilastoja Oseaniasta, Pohjois-Amerikasta ja Meksikosta.

DX-HISTORIA RADIOSIVU RADIOLINKIT
TILASTOT MAALUETTELO

[EJH] [Diccon] [Golf] [Matkailu] [Radio] [Ruukki]


Esa Hänninen (ejh@diccons.com)

Tätä sivua on
muutettu viimeksi30.07.2013.
Esa Hänninen