Kaukomatka Karibialle 25.10. - 16.11.1987, osa 1

    Matkaseura: EJH, Päivi Hänninen, Raimo Kaksonen, Jarmo Salmi.
    Matkareitti: lento Helsinki - Oslo - Lontoo, lento Lontoo - Miami , lento Miami - Montego Bay - Kingston, juna Kingston - Montego Bay, lento Montego Bay - Kingston, lento Kingston - San Juan, lento San Juan - Charlotte Amalie, laiva Red Hook - Tortola - Red Hook, lento Charlotte Amalie - Miami, laiva Ft.Lauderdale - Freeport - Ft.Lauderdale, lento Miami - Frankfurt - Tukholma - Helsinki.
    Uudet maat: Jamaika (19.), Puerto Rico (20.), USA:n Neitsytsaaret (21.), Brittiläiset Neitsytsaaret (22.), Bahama (23.).

Osa 1 Osa 2

Karibian matkaa suunniteltiin jonkin aikaa ja mietittiin tarkkaan, missä paikoissa tulisimme käymään. Kun reitti ja matkan kesto sitten selvisi, marssin matkasuunnitelman kanssa Pan Amin konttoriin Helsingissä. Sieltä sain sellaisen tarjouksen lennoista, ettei liput kirjoittanut matkatoimistokaan meinannut uskoa todeksi.

25.10.87 su Niin sitten lähdettiin matkaan Seutulasta. Pan Amin keräilylennolla lennettiin Oslon kautta Lontooseen, jossa vaihdettiin jumboon, joka lensi Miamiin. Siellä myöhästyimme Air Jamaican lennolta sen verran, että piti odottaa seuraavaa vuoroa, joka onneksi lähti vain pari tuntia myöhemmin. Air Jamaican koneella lennettiin Montego Bayn kautta Kingstoniin Jamaikalle (19.).

Helsinki - Miami - Kingston 25.10.1987

Tällä PanAmin jumbolla lennettiin Miamiin. Lontooseen mentiin pienemmällä koneella Oslon kautta.

Porukkamme Päivi, Raimo Kaksonen, Esa ja Jarmo Salmi Miamin lentoasemalla. Tämä tuli tutuksi.

Kingstonista löydettiin majapaikaksi hieman vaatimaton Indies Hotel. Kelpasi hyvin yhdeksi yöksi.


26.10.87 ma Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti vielä samana iltana mennä Kingstonista Ocho Riosiin, josta oli varattu hotellikin. Nyt kuitenkin lentojen myöhästelyn takia ei enää illalla viitsitty Kingstonista lähteä mihinkää, vaan etsimme sieltä edullisen hotellin yhdeksi yöksi. Vaikka kone teki välilaskun Montego Bayssä, ei siellä voitu jäädä pois, koska matkatavaramme olivat joka tapauksessa menossa Kingstoniin alkuperäisen lentosuunnitelman mukaan.

Kingston 26.10.1987

Kävimme matkallamme useilla radioasemilla. Tässä ollaan Jamaica BC:n radio- ja TV-aseman edessä. Sisälle ei nyt menty.

Hotellimme sijaitsi Half Way Treessä ja tutustuimme hieman ympäristöön.

Tällaisella junalla lähdettiin sitten Kingstonista kohti Montego Bayta. Matka kesti kuutisen tuntia, mutta mukavaa oli. Keskinopeus oli melko alhainen.

Jäimme siis yöksi Kingstoniin Indies Hotelliin. Olihan se ihan mukava tutustua myös Jamaikan pääkaupunkiin. Kävimme kuvaamassa radioasemat ja kierreltiin hotellin lähiympäristössä. Samalla mietittiin, miten jatketaan Jamaikalla oleskelua. Kun aamulla soitettiin Ocho Riosin hotelliin, oli huoneemme mennyt. Niin päätimmekin mennä Montego Bayhin ja varasimme sieltä hotellin. Parinsadan kilometrin matkan tekoon valitsimme junan. Se oikin melkoista menoa! "Traktorin" vetämä vaunuletka körötteli mutkaista ja mäkistä rataa hieman vajaat 6 tuntia pysähtyen vähän väliä. Lento olisi kestänyt 18 minuuttia! Mutta kiva kokemus se oli - meillä oli oma ravintola ja italialaiset matkakumppanit pelasivat ping pongia ampiaisella. Perillä Montego Bayssä Hotelli Belvederessä oltiin myöhään illalla.

Kingston - Montego Bay 26.10.1987

Kingstonin reunamilla oli surkeata slummia ja sitä jatkui pitkälle.

Junassa oli pääasiassa paikallisia. Matkustimme tietysti 1. luokassa.

Erillistä ravintolavaunua ei ollut, joten perustimme sellaisen itse.


27.10.87 ti Käytiin kävelyllä Montego Bayn keskustassa, jossa oli lisäksemme yleensä vain tummia jamaikalaisia. Olo ei kuitenkaan tuntunut ahdistavalta, vaikka seuraan tuppautui jos jonkinlaista kaupustelijaa. Yksi kuitenkin tarjosi opaspalvelua ja vaikka kuinka yritimme häntä hätistellä, ei se meitä auttanut, vaan poika seurasi meitä kuin uskollinen koira. Kaljalla istuessammekin kaveri oli seurassa juomatta mitään. Sitten se alkoi kinuta meiltä rahaa ja kun ei saanut, uhkasi tappaa meidät. Kävelimme sitten vielä pitkän lenkin ylempänä olevaa tietä pitkin maisemia katsellen ja kuvaten. Illalla oli hotellissamme calypso-ilta, jossa tunnin ajan saimme nauttia snacksejä ja talon muita antimia ilmaiseksi calypso-orkesterin säestyksellä.

Montego Bay 27.10.1987

Hotel Belvederessä asuimme alimmassa kerroksessa. Lämpimässä viihdyttiin hyvin patiolla.

Ja uima-altaassa oli kiva välillä vilvoitella paikallista Red Stripe-olutta särpien. Kun vielä kerkesi.

Kovin siisti ei Montego Baykaan ollut, mutta kyllä siellä hyvin viikko vierähti.

Kaupungissa on jonkun verran korkeuseroja. Taustalla näkyy Montego Bayn lahti.

Veneliikenne lahdella näkyi olevan hiljaista. Ei ollut kai sesonkiaika.

Tuttua ja turvallista pizzaa nautittiin Sharkey's Pizza-ravintolassa.

Rannalta löytyi erikoisia kallion onkaloita. Tiilillä oli kalliota paikkailtu.

Calypso-orkesteri viihdytti melkein tyhjää hotellin ravintolaa.

Auringonlasku Montego Bayssa oli kaunis.


28.10.87 ke Heti aamulla vuokrattiin auto kahdeksi päiväksi ja lähdimme ajelemaan saaren länsiosia kohti. Tien varressa huomasimme ruosteisen kyltin, joka opasti jollekin luolalle. Sitä lähdettiin etsimään ja huonon tien päästä löytyikin melko mielenkiintoinen luola, jota omistaja lapsineen meille ystävällisesti esitteli. Paikalla olisi ainesta turistikohteeksikin, muttai ilmeisesti rahanpuutteen vuoksi homma oli alkeellista. Negrilin läheltä löytyi hyvä hiekkaranta, jossa pulikoitiin 27-asteisessa vedessä. Tien varrella pysähdyttiin pienen kioskin luo, josta sai juotavaa. Näkyi siellä hyllyssä olevan Finlandia-vodkapullokin! Takaisin hotellille ajettiin vuoriston kautta.

Montego Bay 28.10.1987

Jamaikalainen perhe opasti meitä sattumalta löydetyssä tippukiviluolassa. Kaveri väitti kapteeni Morganin asustelleen tässä luolassa.

Luolassa on liikuttava varovasti, sillä se on alkuperäisessä tilassa. Ja lepakon paskaa on paljon joka puolella. Luolassa on myös tippukiviä.

Perheen pikkutyttökin valaisi kulkuamme soihdulla.

Perheen lapsetkin lakkasivat vähitellen vierastamasta.

Pihalle oli valmistumassa baarikatos, jonka materiaalit on hankittu luonnosta.

Länsirannikon kierroksen aikana vilvoiteltiin välillä Karibian Meressä.

Tien varrella oli arvokkaan näköistä loma-asutusta.

Pienessä baarissa kävimme välillä tankkaamassa.

Joka puolella Jamaicaa näkee Bob Marleyn kuvia.


29.10.87 to Ajelu suunnattiin nyt itään päin Ocho Riosiin. Ensimmäinen pysähdys oli paikassa, jossa Kolumbus oli noussut maihin 1494, Discovery Bayssa. Paikalla on kaikenlaisia vanhoja koneita, komeita puita ja kukkaistutuksia. Ocho Riosissa käytiin katsomassa Hotel Inn on the Beach, jonne meidän alunperin piti mennä. Paikka näytti mukavalta, mutta hieman steriililtä. Ocho Rios kokonaisuudessaan oli pieni ja siisti turistikeskus. Sitten suunnistettiin ehkä Jamaikan kuvatuimpaan turistikohteeseen Dunn's River Falls, joka oli kyllä maineensa veroinen. Putouksen lämpimässä vedessä olisi voinut kiipeillä vaikka kuinka kauan. Kaunis ja siisti paikka, jota voi kyllä suositella.

Montego Bay 29.10.1987

Ocho Riosissa tapasimme "Jamaican kuninkaan".

Dunn's River Falls on kaunis ja suosittu matkailukohde.

Tasaisia kalliotasanteita on paljon, mutta vettä hyvin ohuelti.

Varovasti on kuitenkin liikuttava, kuten tämä turistiketju.

Putous sijaitsee vehreän luonnon keskellä.

Putous saa vetensä hyvin kapeasta ja matalasta joesta.


30.10.87 pe Päivä vietettiin Montego Bayssa viimeisiä ostoksia suorittaen. Kadulla tuli vastaan kaveri, joka hommasi meille lasipohjaveneen ja niin päästiin katselemaan koralleja. Puolen päivän aikaan rupesi satamaan ja iltaa kohti sade vain kiihtyi. Hotellissa alkoi sitten taas kova pakkaaminen. Yöllä herättiin sateen aiheuttamaan kovaan kohinaan.

Montego Bay 30.10.1987

Sharkey's Pizza, jossa syötiin melko usein.

Tällaisella lasipohjaveneellä kävimme koralleja katselemassa.

Musta oli veneen kuski, mutta pinnalla pysyttiin.

Pääsin kokeilemaan hieman snorklausta. Pohjan läpi näki melkein yhtä hyvin.

Hotellimme lahdelta nähtynä - vaalea rakennus edessä.

Maksun aika on koittanut. Kippari ja välittäjä vaativat omansa.


31.10.87 la Aamulla lähdettiin hotellista sateen kohistessa rankkana. Kingstoniin menevä Air Jamaican lento myöhästyi pari tuntia sateen vuoksi ja myös siksi, että siihen jouduttiin pakkaamaan toisen lennon porukkaa. Linnut uiskentelivat kiitoradalla, kun Airbus rullasi kiitoradan päähän. Hetken odottelun jälkeen kuitenkin päästiin ilmaan. Koneesta sammuivat kaikki valot ja ainoastaan hätävalot jäivät palamaan, koska koneen tietokonesysteemi oli mennyt epäkuntoon. Onneksi pilvissä löytyi pieni rako ja kone pääsi käsiohjauksella laskeutumaan Kingstoniin. Kone piti kuitenkin hinata terminaalin eteen ja ulos koneesta mentiin varauloskäynnin kautta. Matkatavaroita ei kuulunut tuntiin, joten Jape meni edeltä selvittämään jatkolentoa BWIA:lle. Kiire tuli sen verran kova, että päästiin diplomaattiväylää pitkin. Boeing 727 lähti myös hieman myöhässä, kun oli tunnistettu matkatavarat ulkona sateessa.
Lento olikin sitten ihan mukava - Haiti ja Dominikaaninen tasavalta nähtiin ilmasta ja Puerto Ricossa (20.) oli jo aivan aurinkoista. San Juanin kentältä ajettiin Hotel Regencyyn ja saatiin huoneet 10. kerroksesta. Illalla tehtiin vielä pieni tutustuminen lähiympäristöön. Alla olevaa banneria klikkaamalla pääset tutustumaan Puerto Ricoon lähemmin.San Juan 31.10.1987

Matalaa asutusta löytyy kaupungin reunamilta paljon.

San Juan on melkoisen suuri kaupunki. Keskustassa on paljon korkeita rakennuksia.

Suuri risteys kaupungin pohjoislaidalla. Liikenne ei matkamme aikaan ollut kovinkaan vilkasta.

Hotel Regency oli majapaikkamme mieliinpainuvan viikon ajan.

Osa porukkaamme parvekkeella 10. kerroksessa. Hotelli sijaitsee aivan meren rannassa.

Parvekkeeltamme oli mukavat näköalat keskustaan, länteen ja Condadon laguunille päin.


01.11.87 su Päivä käytettiin rauhallisesti kaupunkiin tutustuessa. Hotellimme edessä sattui paikalle vanha floridalaispariskunta, joista mies oli suomalaista sukujuurta ja hän tunnisti meidän puhuvan suomea ja puhui sitä itsekin. Condadon laguuni kierrettiin ja käytiin Fuerte San Gerónimon linnakkeella.

San Juan 01.11.1987

Condadon laguuni on aivan kaupungin keskellä.

Ashford Avenuen suuria hotelleja, keskellä Regency.

Näkymä San Gerónimon linnakkeelta hotellillemme päin.

Raimo San Gerónimon betonisessa vartiokopissa.

Päivin kanssa istuttiin yhden linnakkeen tykin päälle.

Karibian meri kuohusi jyrkillä kalliorannoilla.


02.11.87 ma Aamulla vuokrattiin auto ja Mitsubishillä lähdettiin ajamaan San Juanista itään päin. Luquillossa pysähdyttiin uimaan komealle runsaspalmuiselle uimarannalle. Virvoitustauon jälkeen lähdimme kiipeämään El Yunquen kansallispuistoon, jossa on kaunista ja rehevää sademetsää.

Puerto Rico 02.11.1987

Olemme saapuneet juuri Luquillon uimarannalle vuokra-autollamme.

Rannalla oli mukavasti palmuja, hiekkarantaa ja lämmintä vettä.

Karibian meressä oli mukava lillutella, vaikkei innokkaita uimareita ollakaan.

Sitten suunnattiin vehreään El Yunquen luonnonpuistoon.

Siellä kasvaa melkoisen korkeita saniaisia - viidakkotunnelmaa.

Kohtuullisen korkealla oltiin, taustalla häämöttää meri.

Fajardon kautta ajettiin etelään ja Caguasin kautta Bayamoniin, jossa alettiin etsiä WLUZ-radioasemaa. Kun kaukana havaittiin radiomasto, alettiin suunnistaa sitä kohti ja onnistuimmekin pääsemään maston juurelle. Mitään aseman tunnusta ei rakennuksessa näkynyt, mutta onneksi postilaatikon kupeesta huomattiin haalistunut aseman nimi. Niin menimme sisälle ja aseman henkilökunta osoittautui heti oikein ystävälliseksi. Meille Suomeen kirjoitellut Migdalia Medina ei ollut paikalla, mutta hänet hälytettiin sinne puhelimitse. Siinä juotiin sitten kahvit ja samalla saimme kutsun lounaalle torstaiksi puolilta päivin. Meitä pyydettiin kuitenkin tulemaan pari tuntia aikaisemmin.

Puerto Rico 02.11.1987

Saaren itäosissa on melkoista vuoristoa.

WLUZ-radioaseman johtajatar esittelee asemalle tulleita kuuluvuusraportteja.

Japen kanssa tutkittiin ajoreittiä eteen päin.


03.11.87 ti Heti aamusta lähdettiin ajelemaan pieniä vuoristoteitä kohti Poncea. Salinasissa pysähdyttiin kuvaamaan Plaza de Armas ja paikallinen radioasema. Aivan Ponceen asti ei menty, vaan käännyttiin taas pohjoiseen kohti vuoristoa. Käytiin syömässä kyläkuppilassa ja ajettiin Coamon kautta Orocovisiin. Siellä pysähdyimme torin reunaan ja kävimme kuppilassa, jossa meitä tuli jututtamaan kaveri, joka oli käynyt Suomessa. Kaveri tarjosi parit kaljat ja vei meidät sitten kotiseutumuseoon. Sinne jätimme muistoksi suomalaisen 10 markan setelin monien muiden maiden setelien joukkoon. Sen jälkeen ajoimme taas San Juaniin yöunille.

Puerto Rico 03.11.1987

Etelään päin ajettaessa löytyi myös vuoristoa.

Salinasin keskustassa oli rauhallinen tunnelma.

WHOY Salinas on kuulunut Suomessakin. Melko tyylikäs asemarakennus.

Tästä baarista Orocovisissa löysimme sattumalta kaverin, joka esitteli meille pientä kaupunkiaan.

Hän vei meidät kotiseutumuseoon, josta näkymä kaupungin keskustaan päin oli vähän rähjäinen.

WKCK Orocovis on pieni asema, mutta sekin on kuulunut Suomessa muutaman kerran.


04.11.87 ke Keskiviikkona ajettiin länteen päin ja Wega Bajassa huomasimme WEGA-aseman niin myöhään, että jouduimme kiepsauttamaan auton ympäri aseman kuvaamista varten. Hatillossa pysähdyttiin samasta syystä. San Sebastianin kautta ajettiin Mayaquezin lähelle ja sitten länsirantaa pitkin ylös. Camuyssa vierailtiin komeilla tippukiviluolilla, jossa Río Camuy virtaa syvällä vuoren sisässä. Arecibon maailman suurimman radioteleskoopin portilla käytiin myös, mutta valitettavasti paikka oli jo kiinni. Illan pimetessä ajettiin kapeata vuoristotietä San Juaniin.

Puerto Rico 04.11.1987

WEGA Wega Baja on kuultu kohtuullisen usein 1350 kHz:llä Suomessa.

Río Camuyn tippukiviluolien siistiä piha-aluetta.

Alas päin mentäessä löytyi kiva suuri osittain avoin luola, jossa oli avautui upeita näkymiä.

Ilmajuuret riippuivat mukavasti kallion reunalla.

Luolan suuaukko rotkoon päin näytti julmalta.

Arecibon observatorion maailman suurin lautasantenni näkyi tielle vain osittain.


05.11.87 to Olikin taas aika mennä WLUZ:lle. Siellä jouduttiin melkein suoraan studioon mikrofonien eteen haastateltaviksi. Don Choliton suositussa ohjelmassa Raimo hoiti tyylikkäästi haastattelun espanjaksi ja muisti mainostaa kaverin yllyttämänä Finlandia-vodkaa ja kalakukkoa. Raimo antoi vielä toisen haastattelun nauhalle illan matkailuaiheista ohjelmaa varten. Studiossa nautiskeltiin Piña Coladaa ja tutustuttiin asemaan, kun henkilökunta valmisteli ateriaa.

Bayamón 05.11.1987

Don Cholito haastattelee meitä WLUZ:lla.

WLUZin pääinsinööri esitteli meille tätä pientä kodikasta radioasemaa.

Äänitarkkailija työnsä ääressä. Kasetteja käytettiin yleisesti.

Raimo mikrofonin takana lähetyksessä.

Päivikin pääsi radioon.

Migdalia Medina, aseman johtaja ja kuuluttajatar tarjosivat meille puertoricolaisen lounaan asemalla.

Sitten päästiinkin nautiskelemaan puertoricolaista lounasta, joka koostui riisistä, pavuista, sianlihasta ja erikoisesta banaaneista tehdystä hyytelöstä. Jälkiruokana oli hedelmiä. Henkilökunta nauhoitti meille vielä kaseteille ohjelmien lisäksi 5 tuntia paikallista musiikkia. Olipahan mukava asema! Esittivät vielä kutsun seuraavaksi päiväksi TV-ohjelmaan ja meidä toivotettiin tervetulleiksi uudestaan vierailemaan asemalla, jos Puerto Ricossa liikutaan. (Raimo ja Jape kävivätkin siellä muutama vuosi myöhemmin ja kohtelu oli edelleenkin hyvä.) Illalla käytiin vielä vanhassa kaupungissa ihailemassa auringonlaskua.

Bayamón/San Juan 05.11.1987

Pieni ja siisti radioasema WLUZ.

Ryhmäkuvassa hyvän ystävämme Migdalia Medinan kanssa.

Espanjan suurlähetystö San Juanissa.

San Felipe del Morron linnoituksen muuri on jykevä.

San Juanin vanha kaupunki iltahämärissä linnoitukselta nähtynä.

Auringonlasku on täällä San Juanissakin todella kaunis.


Seikkailu jatkuu

AIHEESEEN LIITTYVÄT LINKIT

Caribbean Super Site. Paljon turistitietoutta Karibian eri maista. Kannattaa vilkaista!

Aaaaallll about Jamaica on hyvä opas sille, joka haluaa tietää mitä tahansa Jamaikasta.

Welcome to Puerto Rico. Tältä sivulta löytyy hyvin paljon tietoa Puerto Ricosta.

Puerto Rico Tourism on toinen sivu, joka tarjoaa turismitietoutta maassa vieraileville.

Rio Camuy Cave Park näyttää runsaasti matkailijoiden ottamia kuvia kohteesta.

Luquillo Beach näyttää runsaasti matkailijoiden ottamia kuvia kohteista.

El Yunque Rain Forestin sivut kertovat paljon tästä puistosta.

AO Opening Page kertoo Arecibon Observatoriosta ja maailman suurimmasta radioteleskoopista kuvin ja sanoin.

KEY WEST PARADISE tarjoaa tärkeimmät tiedot Key Westistä.

2. OSAAN KARIBIAA
KAUKOMATKASIVULLE KOTISIVULLE

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
15.12.2005
Copyright © 1999 - 2015
Esa Hänninen
ejh@diccons.com