Golfmatka Alvoriin Portugaliin
06.03. - 03.04.2016, viikko 1

    Matkaseura: EJH, Päivi, Satu, Pera.
    Matkareitti: lento Helsinki - Lissabon - Faro, vuokra-auto Faro - Alvor - Faro, lento Faro - Lissabon - Amsterdam - Helsinki
    Pelatut kentät: Pastana Alto, Pestana Gramacho, Pestana Silves, Pestana Vale da Pinha, Pestana Vila Sol Challenge & Prestige, Pestana Vila Sol Prime & Challenge.

Viikko 1 Viikko 2 Viikko 3 Viikko 4

Alkusanat

Long-staymatkan järjestäminen Etelä-Eurooppaan tuli mieleen syksyllä 2015, kun Sadun ja Peran kanssa juteltiin. Tarjouksia pyydettiin parista paikasta eri kohteisiin Portugalissa. Useimmissa kohteissa ongelma oli se, että majoitus oli golfkentän vierellä kaukana ravintoloista ja kaupoista. Parhaaksi osoittautui Golf-Passin tarjous Pestana Golf Alvor Atlanticoon, johon kuului vapaa pelioikeus 5 Pestana Golfin kentällä Algarvessa. Alvor Atlantico on apartamentoshotelli Alvorin kylän vierellä ja ravintoloihin ja kauppoihin on matkaa kilometrin verran. Kentät ovat myös aika lähellä.

Niinpä lokakuussa päätimme varata matkan meille neljälle maalis-/huhtikuussa. Lennot varattiin Golf-Passin toimesta TAP-yhtiöltä Lissabonin kautta Faroon, joka on Portugalin lentoyhtiö. Alkuun vähän jouduttiin vaihtamaan ehdotettuja lentoja, koska paluumatkan lähtö Farosta oli liian aikaisin. Lento saatiin kuitenkiin järjestykseen.

Helmikuussa TAP kuitenkin ilmoitti, että suorat lennot Lissabonista Helsinkiin lopetetaan maaliskuun lopussa. TAP ehdotti ensin lentoa Amsterdamin kautta Helsinkiin, joka olikin aluksi ok. Sitten muutaman päivän päästä he ilmoittivat, että Amsterdamin lento on täynnä ja esittivät uutta muutosta aikatauluihin, jonka mukaan joutuisimme lähtemään Farosta hyvin aikaisin aamulla. Sitä ei hyväksytty ja Milla sai Passin toimistolla sovittua, että pääsemme aiemmin ilmoitetulle lennolle.

Pestana Golfilla on Algarvessa 5 kenttää: Alto Golf, Silves Golf, Gramacho, Vale da Pinta ja Vila Sol (27 reikää). Viimeinen on Vilamouran kenttien lähellä, muut lähempänä. Alvor sijaitsee n. 80 km länteen Faron lentokentästä Portimãon lähellä. Faron kentältä varattiin vuokra-auto koko matkan ajaksi.

Sunnuntai 06.03.16 Taksi oli tilattu Kuunsäteelle jo 2.45 aamulla, koska lennon lähtöaika oli 5.25. Taksi olikin rapun edessä jo vähän aikaisemmin ja matkaan päästiin 2.40. Liikenne oli hiljaista, joten lentoaseman Helsingin lentoaseman terminaali 1:n edessä oltiin jo 3.10. TAP:n lento oli aamun ensimmäinen Helsingistä ja lähtöselvitys aukesi vasta 3.30. Pera ja Satukin tulivat ennen sitä ja olimme ensimmäiset jonossa. Turvatarkastuksen läpikin olimme päässeet jo 3.40. Sitten istuttiin Johan & Nyströmin kahviossa juomassa aamukahvit voisarven kera. TAP:n Airbus A320-koneeseen päästiin 5.10 ja kone lähti putkelta 5.20. Se oli suurinpiirtein puolillaan. Ilmaan noustiin 5.32 ja lentoajaksi ilmoitettiin 4h 25min.

Lissaboniin laskeuduttiin etuajassa 07.55. Kentällä jäi sitten hyvin aikaa koneen vaihtoon ja joimme kahvit ensimmäisessä kohdalle sattuneessa baarissa ja sitten jäätelöt Gelati Chef-jätskibaarissa. TAP:n Airbus A319:n kyytiin päästiin 09.25. Kone oli vielä tyhjempi kuin edellinen lento. Putkelta lähdettiin 09.49 ja ilmaan noustiin 09.52. Lentoajaksi naiskapteeni ilmoitti 30 minuuttia.

Faroon laskeuduttiin 10.26 ja matkatavarat saatiin sujuvasti ja sitten mentiin terminaalin ulkopuolelle Guerin-autovuokraamoon noutamaan allemme Peugeot 308 SW Diesel. Matkatavaroiden änkääminen siihen olikin jo sitten vähän hankalampaa, mutta saimme kaikki kuitenkin ahdettua kyytiin. Kohti Alvoria lähdettiin ajelemaan rauhassa pienempiä teitä pitkin ja muutaman pienen harharetken jälkeen päästiin Pestana Golf Alvor Atlanticon pihaan hieman yhden jälkeen. Se olikin hyvä, sillä Päivi ja minun huone oli kunnossa vasta 15.00. Lähdimme sitten heti Alvorin kylälle ja menimme syömään Al Dente-pizzeriaan. Hinnat olivat melkein Suomen tasolla. Siitä jatkoimme läheiseen InterMarche-supermarkettiin, josta ostettiin evästä kämpälle. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että 0.33 litran olut maksoi 34 senttiä.

Olimme maksaneet 1 makuuhuoneen apartmentin, mutta Satu ja Pera saivat vain studion, koska muuta ei ollut vapaana. Heidän huoneensa oli 6. kerroksessa itäpuolella ja siitä oli mainio näköala rannalle ja merelle. Meidän huoneemme oli kooltaan maksamamme mukainen, mutta se sijaitsi 1. kerroksessa respan vieressä ja kadun puolella. Parveketta eikä terassia ollut ja kadulta näki suoraan huoneeseen. Verhot oli pidettävä kiinni ja huone oli hyvin hämärä, koska valaistus oli heikko. Tiistaina sovittiin asia selvitettäväksi, kun pomo on paikalla. Huoneessa oli myös hyvin kylmää, 16. Illalla saatiin ilmastointilaite lämmittämään, mutta yön aikana se oli sammunut eikä saatu enää lämmittämään. Aamulla lämpötila oli 15 astetta. Respakin on suljettu 22.00 - 08.30.

Koska edellisen yön unet jäivät vähiin, painuimme pehkuihin aikaisin. Päivän ylin lämpötila oli 18 astetta.

06.03.16 Helsinki - Lissabon - Faro - Alvor
Helsingin lentoaseman T1:ssä nautittiin aamukahvit lähtöaamuna. Tuulimyllyjä näkyi koneesta melkein joka maassa lentomatkan varrella. Portugalilaisen TAP-yhtiön koneet ovat pääasiassa Airbusin eri malleja.
Lissabon ja yksi Euroopan pisimmistä silloista. Vuorovesi aiheuttaa mielenkiintoisia näkymiä Farossakin. Tähän Peugeotiin saimme ahdettua 4 bägiä ja muut matkatavarat.

Päivi ja Satu ensimmäisen ruokapaikkamme Al Denten ovella.
Näkymä itään Prainhaan Alvor Atlánticon 6. kerroksesta. Prainhassa on paljon mielenkiintoisia kalliorantoja.

Maanantai 07.03.16 Aamulla herättiin 04.00, koska huoneessa oli hyvin kylmää, 15 astetta. Ulkona oli n. 8 astetta. Lämmityslaitetta ei saatu toimimaan. Aamiaista laitettiin 06.30 ja kahvinkeitin oli melko hyvä. Vielä 07.30 respassa ei ollut ketään paikalla, jotta olisi saatu lämpöä huoneeseen. Kävin sitten rannalla pienellä kävelyllä ja hieman tihuutti vettä. Lännessä oli sateenkaari ja ukkonen hieman jyrisi. Löysin läheltä ravintolan, josta saa sardiinit 9 eurolla. 8.05 tuli respan kaveri töihin ja kävi huoneessamme katsomassa ilmastointilaitetta. Ei saanut toimimaan. 8.30 molemmat ilmastointilaitteet menivät samaan aikaan päälle ja toimivat sen jälkeen. Huoneeseemme emme olleet tyytyväisiä, joten yritimme saada paremman kämpän.


07.03.16 Alvor
Päivi ja Satu ensimmäisen ruokapaikkamme Al Denten ovella. Näkymä itään Prainhaan Alvor Atlánticon 6. kerroksesta. Cabana Marche on yksi lähialueen rantaravintoloista.

09.00 lähdettiin reissun ensimmäiseen pelin, joka tapahtui Vale da Pintassa. Matkaa kentälle oli n. 20 km, mutta silti hieman harhailtiin Portimãossa. Lähtömme oli 11.15 ja paikalla oltiin todella hyvissä ajoin. Tiskillä käytiin ilmoittautumassa ja kärryt maksoivat 6 €/kpl. Klubiin tutustuttiin ja juotiin kahvit. Harjoitellakin ehdin vähän. Sitten startteri ehdotti, että lähtisimme väylältä 3, jolloin ei tarvitsisi odottaa. Hyväksyimme sen ja matkaan päästiin 10.45. Peli sujui ilman suurempia ongelmia, mitä nyt parilla alkuväylällä. Välillä jouduttiin odottelemaan, mutta kaikki meni hyvin, vaikka peli kestikin 5h 20min. Kenttä oli mielenkiintoinen ja hyväkuntoinen. Ainoassa isossa vesiesteessä tehtiin kuitenkin pohjaremonttia. Griinit olivat hyvät ja nopeat. Klubilla istahdettiin vielä ja ajettiin Alvorin InterMarche-supermaketiin ruokaostoksille.


07.03.16 Vale da Pinta
Pestana Vale da Pintan klubirakennus on mäellä eikä näytä oikein miltään tulosuunnasta. Heti ensimmäinen väylä pelataan ylämäkeen ja antoi kuvan koko kentästä - mäkinen on. Ennen kierrokselle lähtöä ehdittiin juoda kahvit Vale da Pintan avaralla klubilla.
Aloitimme pelit poikkeuksellisesti 3. väylältä, josta näkyi pari muutakin mäkistä väylää. 7. väylä on kuvauksellinen par 3, joka näyttää rotkon vuoksi pidemmältä kuin on. 11. väylä on aivan 1. väylän vieressä ja siinäkin griini on ylempänä kuin tiipaikka.
Kumpuileva on tämäkin 14. väylä, joka on par 5. Joka kentällä oli seurana näitä valkoisia haikaroita. 2. väylältä näkyi klubi hieman paremmin ja nyt lopetettiin sille.

Sen jälkeen mentiin majapaikkaamme ja hetken järjestelyjen jälkeen lähdettiin syömään löytämääni rantaravintolaan Cabana Marché, joka olikin hyvä valinta. Ruoka oli hyvää myös hinnaltaan ja palvelu kohteliasta. Sardiineja paikan tarjoilija ei tähän aikaan vuodesta suositellut. Paikka on muutaman sadan metrin päässä majapaikastamme. Sen jälkeen otimme huoneessamme GT:t ja sovittiin tulevista jutuista.

Päivän ylin lämpötila oli 16 astetta. Ennen kierrokselle lähtöä satoi, mutta sen jälkeen ei yhtään. Tosi tuulista kyllä oli.


07.03.16 Alvor
Cabana Marchéssa käytiin illalla syömässä. Muita asiakkaita ei vielä ollut tässä tunnelmallisessa salissa. Ravintolassa oli mielenkiintoinen afrikkalainen koristelu.

Tiistai 08.03.16 Kansainvälisen naistenpäivän aamu oli aurinkoinen ja lämpötila 9 astetta. Aamulla laitettiin aamiainen normaaliin tapaan ja ennen lähtöä golfkentälle keskusteltiin respan tytön kanssa huoneen vaihtamisesta. Kompensaationa huoneen pienenemisestä saimme autot puoleen hintaan. Meille luvattiin studiohuone 6. kerroksesta. Päätimme käydä katsastamassa se golfkentältä tulon jälkeen. 9.50 lähdettiin Alto Golfin kentälle, joka on hyvin lähellä.

Tee off meillä oli 10.54 ja otimme autot, jotka oli luvattu. Keskustelimme startterin kanssa sesonkikaudesta ja sen ulkopuolisesta ajasta sekä Suomen kausista. Matkaan päästiin hyvin 10.50. Kenttä on ahdettu melko pieneen tilaan, mutta hyvässä kunnossa oli. Griinit olivat nopeat ja melkoisen vaikeat suurine kallistuksineen. Peli sujui melko vauhdikkaasti, mutta kuitenkin jouduimme odottelemaan välillä usein. Satu teki reissumme ensimmäisen birkun. Kentällä on hyvin vähän lampia ja yleensäkin vesiesteitä. Par 5-väylät ovat pääasiassa hyvin lyhyitä, mutta mutkikkaita. Kapeita väyliä on muutama. Palloja ei hävinnyt yhtään, mutta plussalle jäin kaksi palloa. Kierros kesti 4h 20min. Pelin jälkeen otettiin klubilla oluet ja lähdettiin hotellille.


08.03.16 Alto Golf
Alto Golf oli lähin kenttä reissullamme ja komealta näytti. Klubitalo on melkoisen tyylikäs sijaitsee tietysti pienellä mäellä. 1. tiille (par 3) mennään kadun yli vievää siltaa pitkin.
Naiset normaalissa mielihommassaan pro shopissa hiplaamassa ja hintoja vertailemassa. 1. väylä on par 3, joka lyödään ylämäkeen. Mäkiä oli tälläkin kentällä aika paljon. Väylätaulut olivat kiveen hakattuja tai oikeastaan liimattuja. Väylän muoto ei näkynyt.
3. väylä pelattiinkin sitten alamäkeen. Siinä oli pieni lampi oikealla nimensä mukaisesti. Lampi ei oikein tule peliin mukaan, koska se näkyy vasta avauslyönnin jälkeen. 14. väylä on lyhyt par 4, jossa pallon sijoittamisella avauksessa on suuri merkitys.
16. väylä on keltaisilta 555 metriä pitkä, jossa driverin käyttö avauksessa on riski lammen vuoksi. 18. griini on kivasti klubin lähellä ja terassin alapuolella asiakkaiden silmien alla. Vielä katsaus ykköstiille päin aika ison harjoitusgriinin yli. Tsippipaikkaa ei löytynyt.

Saavuttuamme Alvor Atlánticoon kävimme katsomassa uuden huoneemme 607 ja hyväksyimme sen. Niinpä muutimme kaikki tavaramme sinne ja sitten keskusteltiin respan kanssa kompensaatiosta. Meille luvattiin golfauto puoleen hintaan kaikilla kierroksilla ja myöhemmin sovittiin, että saamme kärryt ilmaiseksi ensimmäiset kaksi viikkoa ja sen jälkeen puoleen hintaan. Sensijaan tallelokeroa ei saatu ilmaiseksi, koska eri firma hoitaa niitä. Otimme lokeron loppuajaksi ja se maksoi 60 €.

Kahvien ja lepotauon jälkeen lähdettiin Alvoriin etsimään ruokapaikkaa. Muutaman hintatasoa tsekattiin matkan varrella ja lopulta päädyimme kiinalaiseen Restaurant China Grande Muralha, joka olikin hyvä valinta. Ruoka oli hyvää ja edullista. Illallisen jälkeen poikkesimme kotimatkalla Alvor Atlánticon vieressä sijaitsevalle Keilahallille. Siellä oli menossa jokapäiväinen kilpailu. Ratoja on 4 ja 21.00 kilpailijat täyttävät ne. Ennen sitä aikoja löytyy hyvin.

Sitten oltiinkin jo kämpillä ja hetki istuttiin yhdessä ja käytiin yöpuulle. Päivä oli aurinkoinen ja tuulta kohtalaisesti, mutta T-paidassa pärjäsi. Päivän ylin lämpötila oli n. 20 astetta. Huoneemme parveke oli etelään päin, joten todellisia lämpötiloja ei oikein saanut päivälle.


08.03.16 Alvor
Uusi huoneemme oli aika pieni ja täyttyi tavaroistamme. Kaappitilaa oli vähän. Keittiötilakin oli melko pieni, mutta hyvin pärjättiin ja ruokaa saatiin laitettua. Näköala parvekkeelta oli parasta antia. Alvorin kylään päin maisema näytti tältä.
Meri oli lähellä eteläpuolella ja maininkien tulo pitkään hiekkarantaan kuului hyvin. Aurinko laski korkean talon taakse, mutta silti saatiin joka ilta nauttia kauniista väreistä. Kiinalainen ravintola China Grande Muralha oli paras käymistämme ravintoloista.
Kiinalainen ravintola iltavalaistuksessa tuntui olevan hyvin suosittu. Aika pienen kylän kapeat ja melkein autottomat kadut olivat tunnelmallisia iltaisin ja päivälläkin. Hotellimme vieressä oli keilahalli, jossa on 4 rataa. Tässä on kilpailu meneillään.

Keskiviikko 09.03.16 Aamulla 07.00 sää oli selkeä ja alin lämpötila oli 8.3 astetta. Yölämpötilat saatiin nyt mitattua uudesta etelän puolella olevasta asunnosta tarkasti, mutta päivällä parveke lämpenee auringonpaisteesta ”liikaa”.

09.03.16 Alvor
Aamunäkymä länteen Lagosiin päin. Aurinko punasi taivaanrannan kauniisti aamuisinkin. Kalstajavene aamuisella merellä ja kalan perkaus käynnissä lokeista päätellen. Ponta da Piedade ja majakka Lagosissa näkyivät hyvin kameralla zoomattuna.

Nyt lähdettiin Silves Golfin kentälle 08.30, jonne osattiin mennä suoraan ja matkaan meni vain puoli tuntia. Silves Golfissa kärryt saatiin ilmaiseksi ihan sovitusti, kun caddie masterille mainittiin lupauksesta. Koska alkuperäinen lähtöaikamme oli 10.48, kysyimme startterilta, voisimmeko lähteä aikaisemmin. Näin pääsimmekin lähtemään jo 09.45. Kenttä on alkuosaltaan hyvin lyhyt, mutta sitten alkaa tulla jo pidempiäkin väyliä. Korkeuserojakin on kentällä melko paljon. Odottelemaan jouduttiin melkoisesti, mutta kierros sujui kuitenkin ajassa 4h 20min. Kenttä oli aika täynnä ja par 3-väyliä on useita. Kentällä oli myös kioskiauto, josta sai juomia. Kahvia ja sämpylää tyttö olisi tilannut klubilta. Tuuli oli taas kierroksen aikana aika kova ja se teki ilmasta viileän, mutta auringon paistaessa tarkeni T-paidassa. Pelin jälkeen istuttiin klubilla ja otettiin pientä syötävää. Kyselin cädäriltä peliaikoja seuraavalle viikolle, mutta tuntui olevan vaikea löytää aamupäivälähtöjä millekään kentälle. Täyttä oli!

Kotiinpäin tullessa pysähdyttiin ostoksille Portimãossa Centro Comercial Continenteen, joka on valtava ostoskeskus. Alvor Atlánticoon saavuttuamme kävin pyytämässä respan tyttöä varailemaan meille peliaikoja tuleville viikoille. Sitten olikin jo aika vähän lepäillä.

Illansuussa keitettiin kahvit ja otettiin leipää, joten syömässä ei nyt käyty. Pera ja Satu kävivät sitten meillä ja yhdessä katseltiin hiihdon maailman cupia Canmoresta Kanadasta, jossa Matti Heikkinen tuli hienosti kolmanneksi. Peralle oli respasta soitettu peliajoista ja Pera kävi hakemassa listan seuraaviksi kahdeksi viikoksi. Itse olisi voinut varata enintään viikoksi eteenpäin.

Päivän ylin lämpötila oli 19 … 20 astetta ja iltapäivällä oli hieman pilvistä.

09.03.16 Silves Golf
Tien varressa on aika hieno Silves Golfin portti ja kyltti. Klubitalo on melko vaatimaton, mutta kaikki tarvittava sinne mahtuu. Terassilta näkyy ainoastaan 1. väylä griinille asti, muut väylät eivät näy.
Väylätaulut ovat hyvin informatiiviset ja ehkä parhaat pelaamistamme kentistä. 5. väylä on komea par 5, joka lyödään ylhäältä. Pituutta on reilusti alle 500 metriä. Sitten noustaan jyrkkä mäki 6. tiille, josta aukeaa pitkä par 3 ja griini alhaalla.
8. väylän ja 9. griinin välissä on tällainen taideteos, jossa peura vahtii pelaajia. Päivi seuraa, kun Satu puttaa 9. griinillä ja taustalla näkyy Silvesin korkkitehdas. 12. väylä on taas par 3, jossa lyödään ylös jyrkässä rinteessä olevalle griinille.
13. väylä on kentän komein. Väylätaulu kertoo kaiken ja väylää on ilo pelata. Ylhäältä avataan ja jos draivi onnistuu, bunkkerin edestä ylettää toisella griinille. Sama väylä 14. tiiltä katsottuna taakse päin. Loput väylät tuntuvat tylsiltä tämän jälkeen.

Torstai 10.03.16 Aamu valkeni taas kirkkaana. Yön alin lämpötila oli 10.4 astetta. Aamiainen nautittiin sisällä kahdeksan maissa, koska ulkona oli vielä vain reilut 11 astetta ja tuulta. Aamulla 09.00 pyysimme respaa tekemään golfvaraukset myös viimeiselle viikolle. Sitten lähdettiin ajelemaan kohti Vila Solia, jonne menemme pelaamaan reilun viikon päästä. Tutustuimme klubitaloon ja saatiin hieman muutettua varaustamme, jonka mukaan olisimme pelanneet molemmat kierrokset samoilla 18 reiällä kentän 27:stä. Vila Solista ajettiin sitten Vilamouraan, jossa jätettiin auto parkkiin hieman kauemmaksi satamasta. Sinne käveltiin pienen kiertotien kautta. Aurinko paistoi jo lämpimästi ja lämmintä oli 20 astetta. La Fragatan rantaterassilla juotiin 2.5 euron kahvit.

10.03.16 Alvor - Vila Sol - Vilamoura
Joka aamu katseltiin parvekkeelta, kun mainigit hyökyivät eri korkuisina rantaan. Vila Sol Golfin klubi on Alvorista katsottuna Vilamouran takana, matkaa n. 50 km Alvorista. Kentän lähiympäristö ja väylät olivat kuin kaunista hyvin hoidettua puistoa.
Vilasolin suuri harjoitus- ja opetusalue, jossa oli porukkaa hakkaamassa palloa. Yksi Vilamouran komeista liikenneympyröistä, jonka lähelle jätettiin auto. Vilamouran vieressä Quarteirassa oli tällainen alue ilmeisesti tarkoitettu polkupyöräcrossiin..
Pera, Satu ja Päivi ihmettelevät Vilamouran satamaa hieman viileänä ja tuulisena päivänä. La Fregatan terassilla kuitenkin tarettiin juoda kahvit ja ihailla hienoja veneitä. Terassin ja La Fregatan grillin välissä on kävelytie, joka oli vielä rauhallinen ennen sesongin alkamista.

Vilamourasta ajettiin suoraan Albufeiran vanhaan kaupunkiin, jossa jätettiin auto vanhalle tutulle ilmaiselle parkkipaikalle hieman keskustan ulkopuolelle. Pääkatua käveltiin hetki ja menimme syömään La Planet Grilliin kadun varrella. Ruoka oli hyvää ja edullista. Beefsteak runsain ranskalaisin ja salaatein maksoi 7.50 € ja iso olut 2 €. Syötyämme katselimme vielä hieman kaupungin hulinaa ja ajettiin sitten hotellille N125-tietä.

10.03.16 Albufeira - Alvor
Albufeiran vanha kaupunki on kiva käyskentelypaikka. Ruokapaikkoja on paljon, kuten tämä hyvä La Planet Grill. Siinä söimme herkulliset lounaat eikä maksanut paljon.
Central Planetin edessä oli Mick Jaggerin patsas, jonka vieressä poseerattiin. Torilla oli eteläamerikkalainen muusikko esiintymässä ja keräämässä rahaa elantoonsa. Portimãon komea silta oli remontissa ja sen kautta kuljettiin melkein joka päivä.

Kahvien jälkeen kävin kävelyllä itäpuolella sijaisevassa Prainhassa. Matkalla on rannalla kolme ravintolaa ja Prainhassa rantatörmässä Prainha Beachin Canico Restaurant. Sinne pääsi ylhäältä hissillä. Kävellen pääsi rannalle, jota pitkin kävelin hotellille. Matkaa Prainhan reunalle on hotellilta 700 m.

Illalla mentiin Peran ja Sadun huoneeseen juttelemaan ja sieltä palattuamme huoneemme ovessa oli lappu suomalaiselta Sorrin pariskunnalta, jonka olimme tavanneet hississä muutama päivä aikaisemmin. He olivat lähdössä pois lauantaina ja pyysivät meitä käymään antaakseen meille tähteeksi jäänyttä paperitavaraa, pesuainetta, suodattimia ym. pientä. He asuivat kattokerroksen (11.) huoneistossa. He kävivät myös katsomassa meidän huonetta.

Päivä oli aurinkoinen ja ylin lämpötila oli 20 astetta.

10.03.16 Alvor
Prainhan mielenkiintoiset rantakalliot, joita on mielenkiintoista tutkia. Prainhassa on paljon loma-asutusta, mutta kovin hiljaista oli vielä. Kalliot ovat jyrkkäseinämäisiä ja kasvillisuuskin on kiehtovaa.
Nousu- ja laskuvesi hoitavat hiekkarantoja ja hakkaavat kallioita eri korkeuksilta. Canico Restaurant on kahdessa kerroksessa jyrkänteessä ja sinne on hissiyhteys ylhäältä. Tuosta aukosta pääsee läpi hotellillemme, jos vesi ei ole kovin korkealla.
Kalliossa on eri kokoisia aukkoja, joista pääse kulkemaan läpi, aikuiset ei niin helposti. O'Candeeiro ja O'Luis ovat saman rakennuksen ravintolat, joista jälkimmäisessä käytiin syömässäkin. Iltanäkymä parvekkeeltamme Alvorin kylälle päin. Varsinaista valomerta ei täällä ole.

Perjantai 11.03.16 Aamulla 06.30 sää oli selkeä ja lämpötila 10.3 astetta. Aamiaisen jälkeen 8.45 lähdettiin pelaamaan Vale da Pinta toistamiseen. Kärryt piti saada ilmaiseksi, mutta caddie masterilla ei ollut siitä tietoa. Hän yritti soittaa hotelillemme 08.25, mutta kukaan ei vastannut. Saimme kuitenkin kärryt maksutta. Nyt lähdettiin kentälle 1. tiiltä aikataulussa 09.05. Tuulta oli nyt aika vähän ja aurinko paistoi koko kierroksen ajan. Edessä pelanneet seniorit pelasivat jostain syystä takatiiltä ja peli eteni aika verkkaisesti. Saimme odotella melkoisen paljon. Silti kierros kesti vain 4h 20min. Pelin jälkeen istuttiin hetki klubilla.

11.03.16 Vale da Pinta
Vale da Pintan klubin edessä valmistauduttiin ja odoteltiin lähtölupaa startterilta. Pera avaa 2. väylällä oikealle, joka onkin oikea suunta, koska väylä on hyvin vino. 4. väylän griini on pienen notkon ja bunkkereiden takana ja lisäksi se on aikalailla kalteva.
5. väylä on lyhyt alamäki-par 3, jossa griinin takana on vesi. Parhaan tuloksen saa chipillä pallon alas tiiltä. 9. väylä on kiva dogleg ja lyhyt par 4, jossa hyvä avaus vie griinin lähelle. Griinikin on melko tasainen. Satu ja Päivi 15. tiillä, jossa lyödään alas griinille. Tämäkin par 3 on melko lyhyt, mutta haastava.
15. griinin vierellä on valtava bunkkeri, jonka keskellä on "saari". Sinne sain kerran palloni. Seuraavalla väylällä noustaankin ylämäkeen. tämä par 4 on dogleg ja oikomista haittaavat oliivipuut. Värikkäitä kukkia oli kentällä paljon, vaikka vielä ei ollutkaan aivan parasta aikaa.

Ennen hotellille ajoa käytiin katsomassa tie Gramacho Golfille, joka on ihan pelaamamme Vale das Pintasin lähellä. Sitten ajettiin Alvoriin ja käytiin InterMarche Supermarketissa ostoksilla. Respassa selvitettiin vielä kentällä syntynyttä ongelmaa. Saimme myös tiiajat viimeiselle viikollemme. Pera tuli sitten hakemaan minut kävelyreissulle. Rannan tuntumassa käveltiin Prainhaan päin ja poikkesimme oluelle O'Luis Restaurantiin. Siellä oli kiva puhelias tarjoilijatyttö, joka oli ollut siinä paikassa töissä vasta viikon. Hänen kanssaan juttelimme kaikenlaista. Siitä kävelimme sitten Prainhan mäelle, jossa kuvasimme maisemia ja menimme sitten hissillä Canico Restaurantin baariin. Sieltä palasimme hotellille rantaa pitkin ihmetellen rantatöyräiden fossiileja.

Illalliselle menimme sitten O'Luis-ravintolaan, jossa ruoka oli hyvää, mutta melko kallista. Hotellilla istuimme vielä yhdessä tovin huoneessamme, kunnes painuttiin pehkuihin. Lämpötila oli 20 asteen tuntumassa, mutta kentältä tultuamme parvekkeella oli n. 18 astetta ja tuulta jonkin verran, mutta aurinko paistoi.

11.03.16 Alvor
O'Luisin rantaravintolassa oli kiva puhelias tarjoilijatyttö, joka tuli kuvaankin kanssamme. Prainhasta alkaa kilometrejä pitkä hiekkaranta, joka yletyy Alvorin taakse aallonmurtajalle. Rantakallion ovat hyvin kuvauksellisia karuja luonnon muokkaamia taideteoksia.
Hotellimme Pestana Alvor Atlantico näkyy kuvassa oikealla. Matkaa tästä on n. 800 metriä. Lokit viihtyvät kallioilla ja siellä on hyvä pesiä, koska ihmiset ja ketut eivät pesille pääse. Ravintola Canicon baarista näkyy kivasti rannalle ja merelle. Terassi oli vielä aika viileä tuulen vuoksi.
Pera tutkii kallion seinämää, koska se on aika mielenkiintoinen. Seinämät ovat täynnä fossiileja ja pääasiassa simpukan kuoria. Iltaisin sai kivoja kuvia parvekkeelta auringon laskun aikoihin.

Lauantai 12.03.16 Yön alin lämpötila on ollut 8.9 astetta. Aamu oli edelleen selkeä. Aamulla oli nyt paljon luppoaikaa, koska tee-off oli Silves Golfissa vasta 11.42. Peralta tuli viesti 10.15, että he ovat odottelemassa auringonpaisteessa. Niinpä lähdettiin alas ja ajettiin Silvesin kaupunkiin, jossa näytti olevan paljon haikaroita. Kauppahallissa poikettiin, eikä juuri muuta ehditty, vaan lähdettiin Silves Golfiin.

12.03.16 Alvor - Silves
Aamuisin meri oli koko ajan tyyni, mutta mainingit särkyivät matalassa rannassa äänekkäästi. Sillan yli tultiin Silvesin kaupunkiin, jossa oli hetki aikaa pieneen tutustumiseen. Aamuaikaan oli vielä melko hiljaista, mutta kyllä väkeä saapui kaupunkiin tasaiseti.
Kävelimme kauppahallin läpi ja naiset tekivät ulkopuolella herkkuostolsia. Kattohaikaroita oli täällä paljon ja pesiä katoilla ja pylväissä. Kattohaikara on melkoisen suuri ja näyttävä lintu varsinkin pesällään.

Siellä saatiin kärryt ilmaiseksi ilman suurempia mukinoita. Edellemme oli lähdössä 12 naisen porukka kolmessa flightissa autojen kanssa ja me päästiin matkaan vasta heidän jälkeensä. Lähtö tapahtui 11.55. Naiset pelasivat aika hitaasti, joten jouduimme odottelemaan melkein joka lyöntiä koko kierroksen ajan. Peli sujui vaihtelevasti ja Pera onnistui tekemään birkun, joka oli koko porukalle reissun toinen. Juomakärry ajeli kentällä ja sää oli hyvä, joten hitaus ei hirveästi haitannut. Tämäkin kenttä on melko lyhyt, keltaiselta tiiltä reilut 5200 metriä. Kierros kesti tasan 5 tuntia.

Kentältä ajettiin sitten suoraan hotellille, jossa käytiin Peralla ottamassa birkkupaukut. Sen jälkeen laitettiin ruokaa huoneessamme. Loppuilta menikin lepäilyn merkeissä.

Päivä oli kaunis ja tuulta melko vähän. Lämpömittari oli parvekkeella käynyt 21.7 asteessa, mutta todellinen lienee vähän alempi. Tullessamme kentältä mittasi näytti 18.1 astetta.

12.03.16 Silves Golf
Silves Golfissa 16. väylän takana näkyy joko uusi tai vanga akvedukti, joka on kilometrejä pitkä. 5. ja 13. väylä ovat komeita ja niiden välissä oleva lampi vain parantaa näkymää. 6. väylä (par 3) ja 7. väylä (par 5) näkyvät kivasti korkealta mäeltä, jossa on par 3:n tiipaikka.
Kyllä kentältä tasaistakin löytyy, kuten tästä 7. tiiboksista näkyy. Takana on 11. väylä. Juna kulki melko tiheään Lagosin ja Tunesin välistä rataa. Tunesista pääsee Lissaboniin. 10. väylällä griinin edessä on poikittainen kivinen oja. Takana näkyy 11. väylän tiipaikka.
Harjalintu eli woodpecker on hyvin yleinen näky golfkentillä. 13. väylän griini etubunkkereineen näkyy hienosti lammen takana. Auringonlasku värjää taivaan komeasti ja taas on ilta tullut Alvoriin.


Seikkailu jatkuu (viikko 2), jatkuu (viikko 3) ja jatkuu (viikko 4)

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
11.04.2016
Copyright © 2016
Esa Hänninen
ejh@diccons.com